Cu toate că Guvernul a luat o mulțime de măsuri de sprijin prin care își dorește să ajute românii aflați în situații vulnerabile, există și cetățeni care vor pierde bani în 2025.
O categorie de funcționari publici se va confrunta cu o reducere semnificativă a salariilor, deoarece aceștia au beneficiat de sporuri multiple, unele dintre ele fiind considerate nejustificate.
Începând cu anul 2019, angajații din agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, care lucrau în proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, aveau dreptul să primească un spor de până la 50% din salariul de bază pentru orele lucrate în aceste condiții. Pe lângă sporuri, funcționarii beneficiau de încă unul de 15% pentru condiții grele sau periculoase.
De pildă, funcționarii care câștigau un salariu de bază de aproximativ 10.000 de lei vor pierde, în urma deciziei instanței, până la 1.000 de lei din venitul lunar. Această măsură provine din faptul că nu mai pot cumula sporul de 50% pentru proiectele cu fonduri europene și sporul pentru condiții grele.
Pe de altă parte, anul 2025 aduce vești bune pentru o categorie de angajați. Acești români vor primi de la 1 ianuarie câte 200 de lei pe zi. Este lege, iar patronii sunt obligați să o respecte.
Românii care muncesc cu ziua vor fi plătiți mai bine de anul următor. Conform noilor reglementări, salariul minim pe economie brut va fi de 4.050 de lei, iar suma reprezintă echivalentul unei medii de 165,334 ore pe lună pentru un program normal de lucru. Asta înseamnă că, pentru o singură oră de muncă, salariul va fi de 24,496 lei. Prin urmare, zilierii vor primi cel puțin 196 de lei pe opt ore de muncă.
Românii care vor lucra cu ziua până la 12 ore pot primi chiar mai mult de 200 de lei.
„(1) Durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.
(2) Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă.
Zilierul minor poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional la împlinirea vârstei de 16 ani. Prin excepţie, minorul cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani poate presta activităţi necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate dezvoltarea şi sănătatea personală”, potrivit art. 4 din Legea zilierilor.