Angajaţii din România care pot pierde peste 700 de lei la salariu. Măsurile pentru reducerea deficitului bugetar vor duce la micșorarea salariilor mai multor angajați, unii dintre aceștia urmând a pierde 780 de lei odată cu eliminarea facilităţilor fiscale, potrivit unor calcule prezentate recent de preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.
„Odată cu eliminarea acestor facilităţi, impactul va fi că din actualul brut de 4.000 de lei va trebui plătită contribuţia la CASS, care înseamnă 400 de lei, impozitul pe venit încă 230 de lei, contribuţia asigurătorie pentru muncă 90 de lei. Deci în urma eliminării facilităţii, salariul minim net a lucrătorilor se va diminua cu 780 de lei”, a declarat Dumitru Costin.
Cifrele de anul trecut arătau că peste 600.000 de persoane lucrează în domeniul construcțiilor, iar salariul minim pe economie în acest domeniu este de 4.000 lei. Angajații din acest domeniu beneficiază de mai mulți ani de o serie de facilități, fiind scutiți de plata asigurărilor medicale, a impozitului pe profit și a contribuției pentru șomaj. Eliminarea acestor facilități, propusă încă de anul trecut de către Consiliul Fiscal și pentru celelalte categorii, IT și agricultură, este văzută ca o măsură necesară pentru echilibrarea bugetului. Mai mult, acesta este și un jalon în PNRR, însă abia din anul 2025.
„Semnat, da, până în 2028, asumat prin PNRR şi aprobat de Comisia Europeană, pentru că s-au dus cu PNRR-ul la Comisia Europeană. Şi acolo spune că facilităţile fiscale vor fi eliminate treptat între 2025 şi 2028”, a spus Ramona Văleanu, reprezentanta BNS.
Citeşet şi: Ţara cu cele mai mari salarii din Europa caută angajaţi. Nu trebuie viză şi nici permis de muncă
Sindicaliștii susțin că aceste facilități acordate angajaților din construcții au avut o serie de efecte pozitive, precum reducerea evaziunii fiscale, creşterea volumului activităţii în construcţii, care a dus la o creștere a veniturilor statului și, nu în ultimul rând, încetinirea exodului forţei de muncă către alte ţări din Europa, dar şi readucerea lucrătorilor români acasă. Astfel, eliminarea acestor facilități riscă să pună în pericol nu doar toate aceste efecte pozitive, dar și să conducă la o serie de efecte negative neașteptate. Principalul pericol, susțin sindicatele, stă în blocarea proiectelor în domeniu, marea lor majoritate finanțate de Guvern prin PNRR.
Prin OUG 168/2022, salariul minim din firmele de construcții este de 4.000 de lei brut, cu scutirile fiscale specifice domeniului până în 2028 (introduse prin OUG 114/2018).