Angajaţii din România care vor primi spor de 75% pentru munca suplimentară şi salariul minim de 4.100 de lei

Băncile din România sunt obligate să asigure un salariu minim de 4.100 de lei brut pentru angajații săi, dar și salarii compensatorii în funcție de vechime, în cazul concedierii. Totodată, pentru munca suplimentară există un spor și de 100% din salariu.
Filip Stan
28 oct. 2024, 18:18
Angajaţii din România care vor primi spor de 75% pentru munca suplimentară şi salariul minim de 4.100 de lei

Băncile din România sunt obligate să plătească angajaților săi un salariu minim de 4.100 lei brut, dar și alte beneficii precum salarii compensatorii în funcție de vechime pentru eventuale concedieri, ore libere plătite pentru orele suplimentare prestate, dar și un spor de 75% din salariul brut de bază pentru munca suplimentară, scrie Profit.

Astfel, primul contract colectiv care a fost extins acum la nivel de sector și în domeniul bancar din România, semnat în luna mai 2024, prevede introducerea unui salariu minim garantat la nivelul întregului sector bancar mai mare decât cel minim pe economie, oferind astfel un standard salarial de bază pentru toți angajații din domeniu. În plus, asigură o bază de negociere pentru CCM-urile de la nivelul fiecărei bănci.

Salariul minim brut lunar la nivelul sectorului de negociere colectivă pentru un program întreg de lucru de 8 ore/zi, este a) începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Contractului și până la data de 1 mai 2025 – 4.100 lei; b) începând cu data de 1 mai 2025 – 4.500 lei”, se arată în contractul colectiv de muncă.

Acesta prevede acum și salarii compensatorii în cazul concedierilor ca urmare a restructurărilor, în funcție de vechimea în companie: între 1 an și 3 ani vechime – un salariu de bază brut; între 3 ani și 5 ani vechime – 2 salarii de bază brute; între 5 ani și 10 ani vechime – 3 salarii de bază brute; între 10 ani și 15 ani vechime – 5 salarii de bază brute; peste 15 ani vechime – 6 salarii de bază brute.

Spor de la 15% la 100% din salariul de bază pentru munca suplimentară

Conform CCM-ului, angajații băncilor din România pot lucra 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu 48 ore consecutive de repaus, de regulă sâmbăta și duminica. În unitățile în care programul de lucru se desfășoară sâmbăta și/sau duminica, angajații vor beneficia de repaus săptămânal, de regulă în cursul săptămânii imediat următoare, și de un spor la salariu de minim 15% din salariul brut de bază.

Citește și: Alte două zile libere pentru bugetari în 2025. Angajaţii la stat vor reveni la muncă după Revelion tocmai pe 8 IANUARIE

Munca în afara duratei normale a timpului de lucru săptămânal este considerată muncă suplimentară, iar în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de lege sau de contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate, angajatul va beneficia de un spor la salariu de 75% din salariul brut de bază, corespunzător duratei muncii suplimentare efectuate.

De asemenea, în cazul în care activitatea nu poate fi întreruptă în zilele de sărbătoare legală, la nivel de unitate se stabilesc alte zile pentru compensare. Iar în măsura în care nu a intervenit compensarea cu alte zile/ore libere, angajatul va beneficia de un spor la salariu de 100% salariul de bază corespunzător muncii prestate în timpul normal de lucru.

Legea salarizării unitare taie sau reduce sporurile şi vine cu 12 trepte de salarizare. Noile lefuri, negociate în PNRR

Ce SALARII și SPORURI primesc bugetarii care muncesc în weekend. Peste un milion de români lucrează la stat

Codul Muncii prevede că românii angajați în sectorul privat pot lucra în weekend, în funcție de locul de muncă, domeniu și acordul cu angajatorul.

Situația este diferită pentru bugetari. Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, aproape 1,3 milioane de români lucrează la stat, majoritatea în Ministerul Educației. Aproximativ 64% dintre bugetari sunt angajați în administrația centrală.

Legea Salarizării Unitare (Legea cadru nr. 153 din 2017) reglementează munca în weekend pentru bugetari. Conform articolului 21, alineatul (1), „munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile nelucrătoare se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”.

Alineatul (3) specifică: „Dacă compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate”.

De asemenea, legea prevede că „plata muncii în condițiile alin. (2) și (3) se poate face doar dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă în scris de șeful ierarhic, fără a depăși 360 de ore anual. Pentru orele suplimentare peste 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor sau al reprezentanților salariaților, conform legii”.

DailyBusiness
Se anunță o nouă majorare a salariului minim! Vezi care sunt efectele din 2025!
Spynews
“Dezamăgirea zilei”. Au divorțat, dar s-au împăcat. Andrei și Cristina de la Insula Iubirii au isterizat din nou internetul / VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza i-a dansat pe masă lui Mihai Bobonete: „Ce nu fac eu pentru bani?!”
Fanatik.ro
Fabrica unde se va produce un tractor 100% românesc. Utilajul va fi asamblat într-un loc celebru
Capital.ro
România, decizia care aruncă în aer Rusia. Anunț oficial MApN: Vor fi distruse și neutralizate
Playtech.ro
Imagini de senzație de la nunta lui Iancu Sterp. Mirele a atras toate privirile, cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile la energie și gaze rămân sub control până în primăvară, anunță Sebastian Burduja
Adevarul
Bandele de cerșetori români au invadat Londra în prejma sărbătorilor. „Toți primesc o pancardă și un pahar. Întotdeauna același scris“
wowbiz.ro
Cum au apărut Culiță Sterp și Daniela Iliescu la nunta lui Iancu și a Denisei Coțolan, după ce au lipsit de la cununia civilă! Gestul logodnicei artistului a atras imediat atenția tuturor
Spynews
Ștefan Floroaica, schimbare de look! Ce tunsoare și-a făcut actorul din Lia - soția soțului meu / FOTO
Spynews
Delia, accidentare în timpul cursei de pe munte. Ce a pățit cântăreața: „Imagini șocante”
Evz.ro
Vasile Ungur, consilier PNL, a murit în timpul unei şedinţe
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
kanald.ro
Ionuț a murit după ce a intrat în mare cu mașina. Avea doar 37 de ani. Mesajul cutremurător de adio pe care l-a lăsat pe Facebook
Cancan.ro
Marea împăcare din showbiz! Nimeni nu se aștepta ca ei doi să-și mai acorde o șansă 😲
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
CRESC IAR pensiile în România. Se dă vot în Parlament mâine, 29 octombrie: Nu e o recalculare dublă
StirileBZI
Cei care au centrală termică trebuie să știe asta: Cum setezi corect termostatul
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
stirilekanald.ro
Andrei, mort după ce fosta iubită l-a lovit cu mașina! Detalii de ultimă oră
substantial.ro
Îngrijirea părului în sezonul rece: tehnici și produse potrivite
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! S-a aflat cine CÂȘTIGĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE din AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mori cu zile în spitalele din România: Pacient operat greșit și infectat cu bacterii nosocomiale la Spitalul Județean Slatina