Angajaţii din România care vor primi spor de 75% pentru munca suplimentară şi salariul minim de 4.100 de lei

Băncile din România sunt obligate să asigure un salariu minim de 4.100 de lei brut pentru angajații săi, dar și salarii compensatorii în funcție de vechime, în cazul concedierii. Totodată, pentru munca suplimentară există un spor și de 100% din salariu.
Filip Stan
28 oct. 2024, 18:18
Angajaţii din România care vor primi spor de 75% pentru munca suplimentară şi salariul minim de 4.100 de lei

Băncile din România sunt obligate să plătească angajaților săi un salariu minim de 4.100 lei brut, dar și alte beneficii precum salarii compensatorii în funcție de vechime pentru eventuale concedieri, ore libere plătite pentru orele suplimentare prestate, dar și un spor de 75% din salariul brut de bază pentru munca suplimentară, scrie Profit.

Astfel, primul contract colectiv care a fost extins acum la nivel de sector și în domeniul bancar din România, semnat în luna mai 2024, prevede introducerea unui salariu minim garantat la nivelul întregului sector bancar mai mare decât cel minim pe economie, oferind astfel un standard salarial de bază pentru toți angajații din domeniu. În plus, asigură o bază de negociere pentru CCM-urile de la nivelul fiecărei bănci.

Salariul minim brut lunar la nivelul sectorului de negociere colectivă pentru un program întreg de lucru de 8 ore/zi, este a) începând cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a Contractului și până la data de 1 mai 2025 – 4.100 lei; b) începând cu data de 1 mai 2025 – 4.500 lei”, se arată în contractul colectiv de muncă.

Acesta prevede acum și salarii compensatorii în cazul concedierilor ca urmare a restructurărilor, în funcție de vechimea în companie: între 1 an și 3 ani vechime – un salariu de bază brut; între 3 ani și 5 ani vechime – 2 salarii de bază brute; între 5 ani și 10 ani vechime – 3 salarii de bază brute; între 10 ani și 15 ani vechime – 5 salarii de bază brute; peste 15 ani vechime – 6 salarii de bază brute.

Spor de la 15% la 100% din salariul de bază pentru munca suplimentară

Conform CCM-ului, angajații băncilor din România pot lucra 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu 48 ore consecutive de repaus, de regulă sâmbăta și duminica. În unitățile în care programul de lucru se desfășoară sâmbăta și/sau duminica, angajații vor beneficia de repaus săptămânal, de regulă în cursul săptămânii imediat următoare, și de un spor la salariu de minim 15% din salariul brut de bază.

Citește și: Alte două zile libere pentru bugetari în 2025. Angajaţii la stat vor reveni la muncă după Revelion tocmai pe 8 IANUARIE

Munca în afara duratei normale a timpului de lucru săptămânal este considerată muncă suplimentară, iar în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de lege sau de contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate, angajatul va beneficia de un spor la salariu de 75% din salariul brut de bază, corespunzător duratei muncii suplimentare efectuate.

De asemenea, în cazul în care activitatea nu poate fi întreruptă în zilele de sărbătoare legală, la nivel de unitate se stabilesc alte zile pentru compensare. Iar în măsura în care nu a intervenit compensarea cu alte zile/ore libere, angajatul va beneficia de un spor la salariu de 100% salariul de bază corespunzător muncii prestate în timpul normal de lucru.

Legea salarizării unitare taie sau reduce sporurile şi vine cu 12 trepte de salarizare. Noile lefuri, negociate în PNRR

Ce SALARII și SPORURI primesc bugetarii care muncesc în weekend. Peste un milion de români lucrează la stat

Codul Muncii prevede că românii angajați în sectorul privat pot lucra în weekend, în funcție de locul de muncă, domeniu și acordul cu angajatorul.

Situația este diferită pentru bugetari. Potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor, aproape 1,3 milioane de români lucrează la stat, majoritatea în Ministerul Educației. Aproximativ 64% dintre bugetari sunt angajați în administrația centrală.

Legea Salarizării Unitare (Legea cadru nr. 153 din 2017) reglementează munca în weekend pentru bugetari. Conform articolului 21, alineatul (1), „munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile nelucrătoare se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”.

Alineatul (3) specifică: „Dacă compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate”.

De asemenea, legea prevede că „plata muncii în condițiile alin. (2) și (3) se poate face doar dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă în scris de șeful ierarhic, fără a depăși 360 de ore anual. Pentru orele suplimentare peste 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor sau al reprezentanților salariaților, conform legii”.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Revoluție în lumea telefoanelor. Dispar cartelele
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Donald Trump se confruntă cu o alianță consolidată a adversarilor SUA în al doilea mandat
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!