„Potrivit legii 62/2011, articolul 129, alineatul 3, angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de expirarea contractului colectiv de muncă. Cu toate acestea, la articolul 138, avem alineatul 2, care spune că, prin excepţie de la articolul 129, alineatul 3, contractele colective de muncă în sectorul bugetar se negociază în condiţiile legii după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite în limitele şi în condiţiile stabilite prin acestea. Practic, începerea negocierilor înainte de aprobarea bugetului ar fi un act ilegal„, a declarat Vlad Voiculescu.
Acesta a precizat că i-a invitat pe sindicalişti la discuţii încă de marţi, pentru ca, după aprobarea bugetului, Contractul Colectiv de Muncă să fie semnat cât mai repede.
„Ceea ce înţelegem cu siguranţă este că oamenii au nevoie de un contract colectiv de muncă pentru a nu-şi pierde anumite drepturi. De aceea i-am invitat la discuţii, care cu siguranţă vor ajunge la un rezultat, aşa încât ca după aprobarea bugetului să poată adopta cât mai repede contractul colectiv de muncă pentru a ne asigura că oamenii nu pierd niciun beneficiu pe care îl oferă acesta. De asemenea, pentru a ne asigura că venim în întâmpinarea oamenilor, cum este firesc, vom începe discuţiile de astăzi. Discuţia a fost deja lansată către Federaţia Sanitas, o vom lansa, de asemenea către toate părţile implicate„, a precizat ministrul.
Voiculescu a fost de părere că protestul sindicaliştilor are legătură cu perioada electorală.
„Nu cred că protestul de afară este lipsit de orice coloratură politică. Nu cred că s-ar fi întâmplat acest protest dacă nu ar fi fost perioada electorală în acest moment. Faci un protest atunci când nu ai fost primit la discuţii sau când discuţiile nu au rezultat în ceva favorabil. Discuţiile pe contractul colectiv de muncă nici măcar nu au început. Invitaţia a fost transmisă inclusiv astăzi. Discuţiile ar fi putut să înceapă atunci când cineva s-ar fi arătat interesat de ele. La noi, documentele sunt pregătite încă de ieri pentru a invita toate părţile implicate. Repet, sunt discuţii, pentru că negociere, în sensul propriu al termenului, nu este posibilă în mod legal. Presupun că protestul din faţa ministerului nu este complet independent de perioada prin care trecem acum şi anume perioada electorală„, a spus ministrul Sănătăţii.
Federaţia Sanitas: Aşteptăm să ne cheme la negocieri, dar suntem şi pregătiţi de luptă; luăm în calcul inclusiv greva generală
Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat, marţi, la ieşirea de la discuţiile cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi cu secretarul de stat Monica Althamer, că sindicaliştii aşteaptă să fie chemaţi la negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, dar că iau în calcul greva generală în cazul în care negocierile nu vor începe curând.
„Nu este o situaţie clară, aşteptăm să ne cheme la negocieri, dar suntem şi pregătiţi de luptă. Oricând vom da o contrapondere la un răspuns negativ sau la faptul că nu vor începe negocierile la noul contract colectiv de muncă. Ne gândim la orice, inclusiv la o grevă generală. Momentan, aşteptăm un răspuns din partea ministerului în următoarele zile şi apoi vom lua o decizie”, a declarat Leonard Bărăscu.
Liderul sindical a subliniat că protestul de marţi, când a fost pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, nu este legat de politică, ci e vorba strict de noul contract colectiv de muncă şi începerea negocierilor pentru acesta.
„Nu are legătură cu salarii, cu bani şi nu are legătură cu politicul despre care se vorbeşte în spate. Alegerile sunt alegeri, politicienii sunt politicieni, iar contractul colectiv de muncă este o biblie a fiecăruia în spital, după care se orientează atât managerul, cât şi asistentul, doctorul, muncitorul care trebuie să lucreze şi în anul următor”, a susţinut preşedintele Sanitas.
Aproximativ 150 de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas din mai multe judeţe au pichetat, marţi, sediul Ministerului Sănătăţii.
„Solicităm renegocierea condiţiilor de muncă, vrem condiţii mai bune de muncă pentru personalul TESA şi de asemenea vrem actualizarea veniturilor. Vrem un plus de 15% care nu înseamnă practic o majorare, ci o actualizare a veniturilor. Vrem să vedem că guvernanţii respectă munca noastră şi ne respectă şi pe noi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, o protestatară.
Sindicaliştii au anunţat că vor mai picheta sediul Ministerului Sănătăţii pe 29 noiembrie precum şi în 6 decembrie, între orele 11.00- 13.00.
Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că nu exclude declanşarea unei greve generale.
„Atrag atenţia, dacă tot au reuşit să declare greva noastră ilegală, noi respectând toate regulile, îi anunţăm că vom începe să rediscutăm procedurile în cadrul Federaţiei Sanitas în aşa fel încât când nu vom mai avea contract colectiv de muncă să intrăm în grevă generală„, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
La începutul lunii noiembrie, Federaţia Sanitas i-a transmis o scrisoare deschisă ministrului Muncii în care îi cerea demisia, urmare a unei postări a lui Dragoş Pîslaru pe pagina sa de Facebook, în care susţinea că liderii sindicatului „fac jocul PSD” şi că regretă că au fost atrase cadrele medicale în acest „demers abject”.
Citeşte şi Federaţia Sanitas anunţă că pichetează Ministerul Sănătăţii în 22, 29 noiembrie şi 6 decembrie