Angajaţii din sistemul sanitar, în grevă de avertisment

Angajaţii din sistemul sanitar au intrat luni în grevă de avertisment. Reprezentanţii Federaţiei Sanitas au spus că în unităţile sanitare activitatea a fost oprită timp de două ore, fiind asigurate o treime din activitate şi urgenţele.
Iulian Tudor
25 nov. 2013, 07:35
Angajaţii din sistemul sanitar, în grevă de avertisment

Greva de avertisment organizată de Federaţia Sanitas a început la ora 8.00, în cabinete medicale, dar şi în spitale, scrie Mediafax. În unele unităţi sanitare, membrii Federaţiei Sanitas s-au adunat pe holuri pentru a protesta, ei reclamând că au salarii mici şi cerând demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost în greva de avertisment, a declarat luni, pentru Mediafax, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi. Acesta a precizat că ministrul Sănătăţii „nu a jucat corect” şi le-a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă.

„Din păcate, ministrul Sănătăţii nu a jucat corect, a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă. Protestul nostru este susţinut până acum de aproape 100.000 de oameni din toate unităţile sanitare, cu excepţia Spitalului Judeţean Braşov, unde managerul i-a ameninţat pe protestatari”, a spus liderul Federaţiei Sanitas.

Marius Sepi a adăugat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgenţă şi că a cerut liderilor din unităţile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care sunt în grevă.

PROTESTE în ţară

La Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, protestatarii au adus o coroană, cu o plăcuţă pe care scria „Sănătate” şi mesajul „Sincere condoleanţe, Eugen Nicolăescu”. Aceştia au avut şi baloane pe care scria Federaţia Sanitas, iar unii au purtat pe braţe banderole tricolore.

Activitatea în spitalele din Mureş şi Bistriţa-Năsăud s-a desfăşurat normal, în Mureş cadrele medicale spunând că au participat la greva de avertisment „în semn de solidaritate” cu colegii din ţară, dar fără încetarea activităţii, în timp ce la Bistriţa liderii sindicali s-au plâns de refuzul medicilor.

„Facem grevă de avertisment, fără încetarea activităţii, în semn de solidaritate cu colegii din ţară, prin purtarea de banderole pe braţ. La spitalele din Mureş sunt în derulare contracte colective de muncă (încheiate la nivel de unitate, n.r.) şi, conform Legii dialogului social, nu se poate face grevă generală cât timp CCM e în vigoare. Nu ne putem expune membrii la ilegalităţi, angajatorul poate să le taie ziua de muncă, iar salariile sunt oricum mici”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Sanitas Mureş, Miruna Epure.

Şi cadrele medicale de la Spitalul Judeţean Sibiu au participat la greva de avertisment, însă fără a opri în acelaşi timp activitatea, oamenii mergând pe rând, pentru perioade scurte, în Sala Sindicatelor. La Cluj, peste o sută de asistente medicale, personal auxiliar, dar şi medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au oprit lucrul pentru a protesta în holul Clinicii de Chirurgie 1. Unii dintre ei au avut în piept insigne ale Sindicatului Sanitas pe care scria „Grevă”. La protest au participat şi medici, care au spus că până la ora 10.00 au fost oprite inclusiv operaţiile şi se va interveni doar în cazul urgenţelor.

Greva de avertisment, în timpul căreia vor fi asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate şi urgenţele, s-a încheiat la ora 10.00.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că, deşi nu au organizaţii sindicale reprezentative care să declanşeze greva, zeci de mii de medici au fost de acord cu acestă acţiune. Marius Sepi a mai spus că greva nu este împotriva pacienţilor, care au de suferit în prezent „când îşi aduc de acasă medicamente, mâncare, reşouri”, ca să stea în spital.

Citeşte şi Nicolăescu: Medicii nu au deschis cu MS niciun conflict de muncă

Liderul sindical a mai amintit că luni după-amiază vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sănătăţii, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Federaţia mai urmăreşte să obţină şi creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.

Negocieri se mai vor desfăşura marţi şi miercuri, începând de joi pe termen nelimitat fiind programată greva generală.

„Telefonul Federaţiei Sanitas este deschis pentru orice decident politic care vine cu soluţii să deblocăm situaţia din sistem”, a mai spus Marius Sepi.

Doleanţele medicilor

Angajaţii din sănătate cer minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Mai multe asociaţii profesionale ale medicilor şi farmaciştilor au înfiinţat, pe 16 septembrie, la Cluj, în premieră naţională, Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, cu scopul susţinerii în comun a revendicărilor din sistemul sanitar.

Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, reunind Federaţia Sanitas, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România (OBBCSSR), printre alţii, a demarat o serie de proteste, începând din 18 septembrie, la Ministerul Sănătăţii.

Protestele au continuat, în paralel cu începerea negocierilor cu ministrul Sănătăţii, peste 4.000 de angajaţi din sistemul sanitar participând pe 2 noiembrie la un marş de protest în Capitală.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Tot pe 14 noiembrie, Colegiul Medicilor din România (CMR) anunţa că, în calitate de organizaţie profesională, nu are dreptul la activităţi sindicale şi patronale, dar „ca reprezentant legal şi legitim al corpului medical, Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, desfăşurată în data de 1 noiembrie 2013 a decis să recomande fiecărui medic să susţină prin toate mijloacele organizaţiile sindicale care vor demara un asemenea demers”.

Şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino” a recomandat tuturor doctorilor din sistemul public să-şi dea acordul pentru participarea la greva de avertisment şi la greva generală organizate în luna noiembrie de Federaţia Sanitas.

Pe de altă parte, sâmbătă, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) informa printr-un comunicat că nu participă la grevă, întrucât, ca organizaţie profesională cu atribuţii delegate de autoritatea statului, nu se poate implica în activităţi sindicale, în timp ce „participarea asistenţilor medicali membri ai ordinului, care sunt şi membri de sindicat, la acţiunile greviste, este opţiunea personală a acestora, în această calitate”.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în 20 noiembrie, după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că greva generală anunţată este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru.

Nicolăescu a mai declarat, sâmbătă, că el crede că „medicii vor fi la serviciu”, pentru că, din punctul său de vedere, aceştia sunt „în slujba pacienţilor”, prin „jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor”.

„Probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii”, a spus ministrul.

Citeşte şi Astărăstoae, despre GREVA din sănătate: Mesajul CMR e de negociere, de a se căuta soluţii comune

Întrebat dacă vor fi sancţionaţi medicii care vor participa la grevă, Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme va trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă într-o ţară democratică, prima condiţie este respectarea legii”.

Pe de altă parte, sâmbătă, ministrul a discutat cu reprezentanţii sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

„S-a stabilit ca luni după-amiază să aibă loc prima întâlnire cu toate confederaţiile sindicale şi patronale pentru declanşarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. (…)Un contract colectiv de muncă la nivel de sector înseamnă, din punctul nostru de vedere, îndeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt conflict de muncă să se mai deruleze în sectorul sanitar, pe perioada cât acel contract va avea valabilitate”, a declarat Eugen Nicolăescu.

El a mai anunţat că, în cadrul întâlnirii, s-a mai stabilit şi „luarea iniţiativei Ministerului Sănătăţii de a promova în Guvern un memorandum pentru deblocarea unor posturi în sistemul sanitar”, precizând că este vorba despre deblocarea a aproximativ 1.200 de posturi pentru personal medical. Memorandumul ar putea fi înaintat în şedinţa de Guvern de miercuri, după ce obţine avizul miniştrilor de Finanţe şi pentru Buget.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?