În total, 300 de angajaţi ai Fiscului vor participa la cursurile de instruire, programul conţinând trei direcţii: comunicare externă, comunicare de criză şi relaţii publice, informează România TV.
Măsura a fost luată după ce un studiu al Asociaţiei pentru reformarea sistemului de impozite şi taxe a relevat faptul că trei sferturi dintre funcţionarii ANAF nu sunt în stare nici să dea răspunsuri corecte şi nici să dea informaţii exacte atunci când contribuabilii apelează la ei.
Reprezentanţii asociaţiei au contactat funcţionari din 47 de administraţii fiscale pentru a întreba, din partea unei companii, ce contribuţii trebuie să reţină şi unde să le achite pentru drepturile de autor plătite unei persoane fizice rezidente în Germania.
Rezultatele publicate de Mediafax arată că reprezentanţii a 23 de administraţii fiscale nu au oferit niciun răspuns, 8 au răspuns „Citiţi legea”, 5 au dat răspunsuri greşite şi doar 11 au răspuns corect.
Angajaţii agenţiilor din Piteşti, Slobozia, Alba-Iulia, Focşani şi Vaslui au fost cei mai amabili şi profesionişti în soluţionarea speţei. Studiul a mai arătat că atunci când răspund la telefon funcţionarii publici nu se prezintă cu numele lor şi al insituţiei pe care o reprezintă, iar unii dintre ei sunt retincenţi să acorde informaţii unui contribuabil din alt judeţ sau localitate.