UPDATE 13.30: Salariaţii de la Oltchim au parcurs pe jos cei 8 km dintre Combinat şi Prefectura din Râmnicu Vâlcea pentru a-şi înainta nemulţumirile prefectului de Vâlcea, Mircea Nadolu.
Salariaţii au ocupat Piaţa Prefecturii şi solicită de urgenţă intermedierea prefectului pentru a negocia cu primul-ministru şi ministrul Economiei soluţiile de a scoate combinatul din impas. Un grup de reprezentanţi ai salariaţilor a intrat la discuţii cu prefectul, traficul din centrul municipiului a fost deviat.
Salariaţii scandează lozinci antiguvernamentale, împotriva Ministerului Economiei şi împotriva administratorilor speciali judiciari ai combinatului.
UPDATE 11.05: Protestele din curtea întreprinderii s-au încheiat, dar 300 de salariaţi au decis să meargă spre Râmnicu Vâlcea, 8 km pe jos, pentru a continua protestele în faţa Prefecturii.
„Nu mai este treaba sindicatului. Noi le-am comunicat oamenilor neputinţa statului de a le oferi soluţii la revendicări. Ştim că li se poate da numai 45% din lichidările pe luna februarie, restul banilor, potrivit legii, am înţeles că se caută soluţii împreună cu AJOFM pentru acordarea a trei salarii brute pe economie. Din păcate, nu ni s-a comunicat absolut nimic despre perspectiva de dezvoltare a combinatului. La ora 14,00 la Bucureşti va avea o discuţie cu ministrul Vosganian, situaţia este disperată”, a declarat pentru liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, potrivit Agerpres.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Aproximativ 300 de angajaţii Oltchim protestează pentru a patra zi, nemulţumiţi de concedierile anunţate şi de faptul că nu şi-au primit banii. Oamenii scandează lozinci. Liderii de sindicat au fost invitaţi la negocieri cu administratorii judiciari şi în funcţie de răspunsurile primite la negocieri, salariaţii decid dacă şi vineri blochează DN64.
Potrivit România TV, pentru a calma spiritele, conducerea societăţii i-a anunţat pe muncitori că vineri vor primi aproximativ 45 % din lichidarea pe februarie, însă acest lucru nu-i mulţumeşte pe protestatari. Oamenii sunt nemulţimi că nu şi-au mai primit salariile de trei luni şi au cerut conducerii să facă rapid listele cu persoanele ce urmjează să fie disponibilizate.
Şi joi peste 1.000 de salariaţi ai Combinatului Chimic Oltchim s-au strâns într-un miting de amploare în curtea instituţiei, pentru a protesta faţă de restanţele salariale din luna decembrie şi lipsa perspectivelor cu privire la viitorul celui mai mare agent economic din judeţul Vâlcea. Protestatarii s-au deplasat apoi pe drumul naţional 64 unde au blocat circulaţia pentru două ore.
Combinatul vâlcean Oltchim este cea mai mare unitate economică din judeţ având peste 3.000 de angajaţi. De nouă luni traversează cea mai gravă criză economică, a fost închis în vara anului 2012, a trecut printr-o tentativă de privatizare nereuşită, a fost repornit la 5% capacitate în octombrie, iar de la sfârşitul lunii ianuarie 2013 se află în procedură de insolvenţă.