Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. Potrivit sondajului realizat de 60% dintre angajaţi şi 77% dintre angajatori din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă să continue să lucreze complet sau parţial de la distanţă după pandemie.
„Pandemia Covid-19 va transforma permanent modul în care muncim, spun angajaţii şi angajatorii din Europa Centrală şi de Est, în sondajul intitulat New Ways of Working – Smart Work, realizat de către Boston Consulting Group (BCG), aducând autonomia angajaţilor şi abilităţile de conducere corporativă în prim plan. Pandemia a transformat radical un aspect major al vieţii corporative – modul în care lucrăm. Peste noapte, atât angajaţii, cât şi angajatorii au devenit subiectele celui mai mare experiment realizat vreodată în adoptarea unor noi modalităţi de lucru”, precizează compania, potrivit News.ro.
Sondajul BCG a fost făcut pe mai mult de 1.500 de angajaţi şi 200 de companii din Europa Centrală. Aproape 90% dintre angajaţi şi peste 80% dintre angajatori au spus că productivitatea a crescut sau că nu a existat nicio modificare a acesteia. În ceea ce priveşte timpul economisit la navetă, mai mult de jumătate dintre angajaţi au raportat că economisesc mai mult de o oră pe zi, inclusiv 15% care economisesc două ore pe zi.
Citeşte şi Taxa pe munca de acasă. Deutsche Bank propune impozitarea celor care practică telemunca
„Dar imaginea nu este cu totul roz. Munca inteligentă impune provocări speciale angajaţilor: stres crescut, posibile dificultăţi de echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală, izolare socială şi ruperea din rutinele zilnice bine stabilite. Între timp, angajatorii trebuie să decidă dacă să reducă sau să reutilizeze spaţiul de birouri în viitor, cum să valorifice posibilele economii de costuri, de exemplu pentru mai puţine călătorii legate de afaceri sau să investească în infrastructură IT suplimentară, instrumente digitale şi alte măsuri de asistenţă la distanţă. Doar 17% dintre angajatori au declarat că nu se aşteaptă la nicio schimbare în utilizarea birourilor”, arată sondajul.
Pentru a-şi asigura bunăstarea fizică şi mentală post-COVID, angajaţii au declarat în sondaj că ar dori să vadă flexibilitate în programul lor de lucru, precum şi subvenţii la biroul de acasă şi autonomie pentru a decide când şi de unde se va lucra. Angajatorii, pe de altă parte, au clasat punctele de contact frecvente cu managerul, iar zilele lucrătoare petrecute obligatoriu la birou cu o importanţă mult mai mare decât angajaţii. Aproximativ jumătate dintre angajatori şi angajaţi au spus că ar trebui să existe o decizie comună a celor două părţi cu privire la momentul şi locul unde se lucrează.
„Un bun model de lucru hibrid trebuie să găsească un echilibru între orientarea de sus în jos şi autonomia de jos în sus. Companiile şi liderii care adoptă şi gestionează în mod proactiv practicile Smart Work au cea mai mare probabilitate să obţină un avantaj competitiv semnificativ, fie în productivitate, implicarea angajaţilor sau achiziţionarea de talente”, a declarat Adam Kotsis, director asociat BCG, People Strategy.
Contrar opiniei generale, managerii sunt cei mai afectaţi de schimbările aduse de munca inteligentă: managerii au pierdut iluzia de control pe care o aveau, în timp ce angajaţii lor stăteau la birou sub supravegherea lor, aparent făcându-şi munca. Pandemia a amplificat tendinţe precum digitalizarea, practicile de lucru agile şi diversitatea şi incluziunea. Managerii care pot controla noua configuraţie şi încă oferă rezultate în timp ce îşi antrenează angajaţii sunt cheia succesului Smart Work.
Există mai mult spaţiu pentru ca liderii să îşi sprijine şi să-şi împuternicească angajaţii, arată sondajul BCG. Dintre angajaţii chestionaţi, 56% au spus că nu primesc suficient sprijin de la angajatorul lor, în ciuda faptului că 78% dintre angajatorii chestionaţi au spus că fac tot posibilul pentru a-i ajuta. Există mai multe beneficii financiare şi nefinanciare ale muncii inteligente, iar companiile trebuie să-şi construiască acum modelul de afaceri bazat pe conceptul de Smart Work, pentru a se pregăti de era post-COVID.
Boston Consulting Group a fost fondată în anul 1963. BCG oferă soluţii prin consultanţa managementului de vârf, împreună cu tehnologie şi design, proiecte corporative şi digitale – şi scopuri de afaceri.