Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. SONDAJ

Potrivit unui sondaj realizat de către Boston Consulting Group, angajaţii şi angajatorii din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie.
Alina Costache
19 feb. 2021, 15:43
Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. SONDAJ
Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. SONDAJ

Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. Potrivit sondajului realizat de 60% dintre angajaţi şi 77% dintre angajatori din Europa Centrală şi de Est se aşteaptă să continue să lucreze complet sau parţial de la distanţă după pandemie.

Angajaţii şi angajatorii se aşteaptă să lucreze de acasă şi după pandemie. Sondaj BCG

„Pandemia Covid-19 va transforma permanent modul în care muncim, spun angajaţii şi angajatorii din Europa Centrală şi de Est, în sondajul  intitulat New Ways of Working – Smart Work, realizat de către Boston Consulting Group (BCG), aducând autonomia angajaţilor şi abilităţile de conducere corporativă în prim plan. Pandemia a transformat radical un aspect major al vieţii corporative – modul în care lucrăm. Peste noapte, atât angajaţii, cât şi angajatorii au devenit subiectele celui mai mare experiment realizat vreodată în adoptarea unor noi modalităţi de lucru”, precizează compania, potrivit News.ro. 

Sondajul BCG a fost făcut pe mai mult de 1.500 de angajaţi şi 200 de companii din Europa Centrală. Aproape 90% dintre angajaţi şi peste 80% dintre angajatori au spus că productivitatea a crescut sau că nu a existat nicio modificare a acesteia. În ceea ce priveşte timpul economisit la navetă, mai mult de jumătate dintre angajaţi au raportat că economisesc mai mult de o oră pe zi, inclusiv 15% care economisesc două ore pe zi.

Citeşte şi Taxa pe munca de acasă. Deutsche Bank propune impozitarea celor care practică telemunca

„Dar imaginea nu este cu totul roz. Munca inteligentă impune provocări speciale angajaţilor: stres crescut, posibile dificultăţi de echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală, izolare socială şi ruperea din rutinele zilnice bine stabilite. Între timp, angajatorii trebuie să decidă dacă să reducă sau să reutilizeze spaţiul de birouri în viitor, cum să valorifice posibilele economii de costuri, de exemplu pentru mai puţine călătorii legate de afaceri sau să investească în infrastructură IT suplimentară, instrumente digitale şi alte măsuri de asistenţă la distanţă. Doar 17% dintre angajatori au declarat că nu se aşteaptă la nicio schimbare în utilizarea birourilor”, arată sondajul.

Pentru a-şi asigura bunăstarea fizică şi mentală post-COVID, angajaţii au declarat în sondaj că ar dori să vadă flexibilitate în programul lor de lucru, precum şi subvenţii la biroul de acasă şi autonomie pentru a decide când şi de unde se va lucra. Angajatorii, pe de altă parte, au clasat punctele de contact frecvente cu managerul, iar zilele lucrătoare petrecute obligatoriu la birou cu o importanţă mult mai mare decât angajaţii. Aproximativ jumătate dintre angajatori şi angajaţi au spus că ar trebui să existe o decizie comună a celor două părţi cu privire la momentul şi locul unde se lucrează.

„Un bun model de lucru hibrid trebuie să găsească un echilibru între orientarea de sus în jos şi autonomia de jos în sus. Companiile şi liderii care adoptă şi gestionează în mod proactiv practicile Smart Work au cea mai mare probabilitate să obţină un avantaj competitiv semnificativ, fie în productivitate, implicarea angajaţilor sau achiziţionarea de talente”, a declarat Adam Kotsis, director asociat BCG, People Strategy.

Citeşte şi Munca de acasă are şi dezavantaje. Angajaţii riscă să devină depresivi, unii angajatori se plâng de lipsa de productivitate

Contrar opiniei generale, managerii sunt cei mai afectaţi de schimbările aduse de munca inteligentă: managerii au pierdut iluzia de control pe care o aveau, în timp ce angajaţii lor stăteau la birou sub supravegherea lor, aparent făcându-şi munca. Pandemia a amplificat tendinţe precum digitalizarea, practicile de lucru agile şi diversitatea şi incluziunea. Managerii care pot controla noua configuraţie şi încă oferă rezultate în timp ce îşi antrenează angajaţii sunt cheia succesului Smart Work.

Există mai mult spaţiu pentru ca liderii să îşi sprijine şi să-şi împuternicească angajaţii, arată sondajul BCG. Dintre angajaţii chestionaţi, 56% au spus că nu primesc suficient sprijin de la angajatorul lor, în ciuda faptului că 78% dintre angajatorii chestionaţi au spus că fac tot posibilul pentru a-i ajuta. Există mai multe beneficii financiare şi nefinanciare ale muncii inteligente, iar companiile trebuie să-şi construiască acum modelul de afaceri bazat pe conceptul de Smart Work, pentru a se pregăti de era post-COVID.

Boston Consulting Group a fost fondată în anul 1963. BCG oferă soluţii prin consultanţa managementului de vârf, împreună cu tehnologie şi design, proiecte corporative şi digitale – şi scopuri de afaceri.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9