„Din cauza insuficienţei de personal, au considerat că legarea copilului pe perioada cât lipsesc din salon sau pe perioada cât i se face perfuzia nu e nimic rău. Nici nu consideră că au făcut ceva greşit. Mă intrigă faptul că nu au cunoscut, din punct de vedere legal, că nu poţi lega pe cineva. Nici legislaţia nu o cunosc, e interzis aşa ceva. Personalul sanitar de la Pediatrie nu cunoaşte, de asemenea, care sunt consecinţele unui asemenea demers. A-i lega pe copii de paturi e un fel de practică, iar ei se consideră fără de vină. Nu am ştiut de o astfel de situaţie. Nu am auzit aşa ceva, la Direcţia de Sănătate Publică nu am avut nicio sesizare pe această temă, nici scrisă, nici verbală, pentru că aş fi luat-o în considerare. Au acţionat greşit pe fondul insuficienţei de personal”, a declarat, marţi, directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.
Citeşte şi CUTREMURĂTOR: Copii legaţi de paturi, de mâini şi picioare, în Spitalul Judeţean din Buzău VIDEO
Ea a adăugat că practica legării copiilor de pat era cunoscută de toţi angajaţii spitalului, fiind „un fel de cutumă”.
„Întreg personalul ştia cum stau lucrurile acolo, lucrurile erau cunoscute de toată lumea, era un fel de cutumă pe care o considerau în regulă în ideea că îi asigură copilului o siguranţă fizică, de a nu se traumatiza, de a nu se lovi, de a nu-şi scoate branula. N-au considerat că legarea copiilor este interzisă şi poate avea o consecinţă negativă asupra dezvoltării psihice a copilului. E nepermis şi incredibil că se consideră că este bună această practică”, a mai spus Acsinte
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Buzău, comisar şef Florina Crucianu, a declarat, marţi, că se fac cercetări pentru a se vedea dacă se întrunesc condiţiile pentru ca personalul medical din spitalul buzoian să plătească pentru o astfel de infracţiune.
Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, au fost difuzate, luni de România TV. Este vorba copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.
Şeful Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, medicul Carmencita Matei, declara, luni, că micuţii legaţi de paturi cu feşe sunt copii instituţionalizaţi, cu grave probleme de sănătate, şi că această practică se întâlneşte şi în alte spitale, pentru ca micuţii să nu îşi smulgă branulele din mâini.
„În general, copiii nu sunt legaţi, de obicei sunt cu aparţinători, cei legaţi sunt copii cu mari probleme neuropsihice, care nu au aparţinător. Este adevărat că nu trebuie să se întâmple asta, dar lipsa de personal există. Nu e normal să fie aşa. Toţi cei legaţi sunt copii cu probleme mari, care-şi smulg branulele, sunt doi copii din centre de plasament, fără aparţinători. Copiii cu aparţinători nu sunt legaţi. E o situaţie care nu ar trebui să se întâmple”, declarat medicul pediatru Carmencita Matei.
Citeşte şi Mamele acuză Spitalul Judeţean din Buzău: Copii legaţi de paturi erau şi injectaţi cu fenobarbital
Poliţia Judeţeană Buzău şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului au declanşat anchete în acest caz.
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bâgiu, declara că a dispus constituirea unei comisii de anchetă, care va analiza aspectele semnalate în presă referitoare la evenimentele de la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, anchetă în urma căreia Consiliul Judeţean Buzău va lua măsurile care se impun.
Potrivit autorităţilor judeţene, Consiliul Judeţean nu are competenţa să intervină pe organizarea internă a Spitalului Judeţean, relaţia dintre cele două instituţii desfăşurându-se pe linie administrativă.
Şef Secţie Pediatrie Buzău: Copiii legaţi de paturi au grave probleme de sănătate