Ordinul intern care ar fi urmat să se aplice chiar în ziua lansării Certificatului Verde Digital pentru călătoriile în Uniunea Europană a venit ca urmare a scăderii semnificative a traficului aerian şi a situaţiei financiare dificile de la Tarom şi prevedea, pe lângă salariile scăzute cu 20%, şi reducerea programului prin rotaţie şi la departamentele esenţiale, inclusiv piloţi şi personal tehnic, ceea ce ar fi perturbat activitatea companiei. Reducerea programului de lucru urma să se aplice pentru toţi cei 1.400 de angajaţi până la sfârşitul anului, scrie economedia.ro.
În prezent, traficul aerian din România este în creştere, ajungând la aproximativ 70% faţă de valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2019. Potrivit planului de redresare, compania Tarom ar putea reveni pe profit din 2024-2025, iar personalul va ajunge la aproximativ 1.000 de salariaţi.
Citeşte şi Comisia Europeană anchetează sprijinul financiar acordat TAROM
Comisia Europeană a anunţat că a deschis o anchetă pentru a verifica dacă ajutorul de stat de aproximativ 190 de milioane de euro pe care l-a propus Ministerul Transporturilor este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat.
Decizia directorului general al Tarom a dus la nemulţumirea sindicaliştilor, care au cerut ca salariile să rămână nemodificate. “Ca urmare a Deciziei dv. nr. 73/25.06.2021 transmisă azi către lucrătorii angajati ai Companiei TAROM, Sindicatul Unit TAROM (SUT) prin subsemnatul, va solicita o întâlnire în regim de urgenţă în vederea discutării următoarelor probleme transmise de angajaţii RO:
– lipsa acută de personal din zonele tehnic, operaţional, financiar-comercial,securitatea zborului, cargo,etc,
– neacordarea CO cât şi a CO suplimentar pt angajaţii beneficiari ai acestui drept prevăzut în Acordul semnat de SUT încă din anul 2020,
– emiterea Deciziei menţionate mai sus fara consultarea sindicatelor (chiar daca sunt nereprezentative),
– încălcarea Legii 467/2006 privind cadrul general de informare şi consultare a angajaţilor TAROM,
– stresul şi oboseala acumulată în perioada actualei pandemii Covid 19 când doar angajaţii din check-in, ticketing,operaţional, rampă,securitate,tehnic şi zbor au fost supuşi riscului de îmbolnăvire fara a primi sporuri sau alte drepturi acordate altor angajaţi ai instituţiilor de stat,
– acordarea pe parcursul anului 2020 cât şi 2021 a salarizării 5 zile din 5 pt toţi cei 195 de şefi şi sefuleti din TAROM in detrimentul angajaţilor care aduc cu adevărat plusvaloare.
Va transmit că dorim in regim de urgenţă o întâlnire cu dv, deoarece angajaţii RO au transmis azi pe toate canalele o grămadă de nemulţumiri care pot afecta siguranţa şi securitatea zborurilor TAROM acum in timp de criza“, se arată în mesajul transmis conducerii Tarom de Narcis Paşcu, preşedinte Sindicatul Unit TAROM (SUT).