Un angajator are dreptul să supravegheze comunicațiile purtate pe internet de salariați în timpul orelor de lucru, a decis marți Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în urma plângerii înaintate de un inginer român, care a fost concediat în anul 2007 pentru că a stat pe chat la serviciu, relatează presa franceză.
Reclamantul s-a adresat instanței europene invocând faptul că, prin interceptarea convorbirilor sale personale, i-ar fi fost încălcat dreptul la intimitate.
La rândul său, angajatorul și-a justificat decizia de concediere prin faptul că inginerul român a folosit mesageria electronică nu doar în scop profesional, ci și pentru a comunica cu fratele său și cu iubita sa, iar regulamentul intern al respectivei companii interzice salariaților să folosească resursele acesteia în scop personal.
Cel concediat s-a adresat inițial justiției române, care nu i-a dat dreptate. Prin urmare, a apelat la justiția europeană, dar din nou fără succes.
În decizia emisă, CEDO apreciază că un angajator nu comite niciun abuz verificând dacă salariații săi își îndeplinesc atribuțiile profesionale în timpul orelor de lucru. De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronică al reclamantului gândindu-se că acesta conține comunicațiile cu clienții, se mai menționează în hotărârea instanței europene.
De asemenea, CEDO consideră că justiția română a păstrat un echilibru corect între interesele angajatorului și respectarea caracterului confidențial al corespondenței private, întrucât în instanță s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau că salariatul a folosit calculatorul companiei în interes personal în timpul programului de lucru și identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgată.
Citeşte şi Ce salariaţi trebuie să angajezi ca să primeşti subvenţii de la stat