Angajatorii români au în plan majorarea salariilor. Cu cât vor creşte veniturile lunare ale angajaţilor SONDAJ

Potrivit unui sondaj realizat recent de eJobs, peste 80 la sută dintre angajatorii români se gândesc să majoreze salariile angajaţilor. Cei mai mulţi iau în calcul o majorare de 10 la sută.
Filip Stan
15 feb. 2022, 15:21
Angajatorii români au în plan majorarea salariilor. Cu cât vor creşte veniturile lunare ale angajaţilor SONDAJ

Angajatorii români au în plan majorarea salariilor, arată cel mai recent sondaj realizat de eJobs. Mai exact, 8 din 10 angajatori spun că iau în calcul creşteri salariale în 2022.

Angajatorii români au în plan majorarea salariilor. Sondaj eJobs

Potrivit sondajului, 46,6% dintre angajatorii români iau în calcul o majorare de 10%, în timp de 22,9 % vizează creşteri salariale de 5%. De asemenea,  7,6% dintre angajatori vor creşte bugetele salariale cu mai puţin de 5 procente.

Citeşte şi Salariile tuturor românilor ar putea creşte. Soluţia lui Florin Cîţu prin care putem avea mai mulţi bani în buzunar

Totodată, mai mulţi angajatori prevăd creşteri salariale consistente: 10,4% vor majora salariile cu peste 15%, 9% dintre ei cu 20%, iar 3,5% vor veni cu salarii mai mari chiar şi cu 25% în acest an.

„Dacă în prima parte a pandemiei stabilitatea angajatorului devenise primul criteriu pentru candidaţi atunci când îşi căutau un job nou, acum, într-un deficit de talente galopant, vedem că salariul a revenit pe primul loc. 31% dintre companii recunosc chiar că este singurul care contează şi că nu reuşesc să-i mai motiveze cu alte beneficii. E nevoie deci de strategii de recrutare complexe în acest moment şi, neapărat, adaptate categoriei de candidaţi de care compania are nevoie. Vom vedea din nou o serie de compromisuri pe piaţa muncii, însă, de această dată, ele vor fi din partea angajatorilor”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România, într-un comunicat de presă.

Potrivit sondajului realizat de eJobs, peste 25% dintre angajatorii aflaţi în căutare de forţă de muncă spun că principala provocare cu care se confruntă în acest moment este slaba pregătire a candidaţilor care aplică la joburi. În acelaşi timp, 15,1% dintre respondenţi precizează că pretenţiile salariale ale candidaţilor sunt prea mari în raport cu nivelul lor de experienţă.

De asemenea, angajatorii se mai confruntă şi cu lipsa de seriozitate a celor care nu se prezintă la interviu, faptul că aplicările pe care le primesc nu sunt potrivite cu rolurile pe care au nevoie să le acopere, dar şi faptul că sunt prea puţini candidaţi în piaţă versus joburi disponibile.

Conform sondajului, aproape jumătate dintre angajatori spun că cei care vin la intrviuri sunt interesaţi, pe lângă un salariu atractiv, şi de posibilitatea de avansare. În acelaşi timp, 41,3% dintre angajatori spun că în continuare, există un interes crescut pentru beneficiile extrasalariale tradiţionale (bonuri de masă, abonament medical, acces la centre sportive).

Chiar şi aşa, 31% dintre angajatori spun că salariul este singurul criteriu după care candidaţii îşi aleg un loc de muncă, ceea ce va duce la creşteri salariale chiar şi mai mari decât cele previzionate, după cum se aşteaptă un sfert dintre respondenţi.

De asemenea, 70 la sută dintre angajatorii care au participat la sondajul eJobs spun că sunt dispuşi să angajeze oameni fără experienţă, pe care să-i formeze ei la locul de muncă. Totodată, 36,5% dintre respondenţi menţionează că tinerii vor fi anul acesta cei mai căutaţi candidaţi de pe piaţa muncii. Aceştia vor fi urmaţi de muncitori calificaţi, specialişti, IT-işti, muncitori necalificaţi şi manageri.

Pentru a acoperi deficitul de muncă, angajatorii sunt dispuşi să recruteze persoane sub nivelul de pregătire pe care-l caută, recrutarea persoanelor care au trecut printr-un proces de reconversie sau oferirea de cursuri de specializare in-house.

Citeşte şi Donald Trump angajează. Ce salarii pot câştiga românii care vor să se angajeze la hotelul fostului preşedinte al SUA

În ce domenii sunt cele mai multe locuri de muncă

Conform sodajului eJobs, cele mai multe locuri de muncă vor fi scoase la bătaie în domeniile de Vânzări, Producţie şi Construcţii. Planurile de recrutare sunt şi mai ambiţioase. 45,3% dintre respondenţi au spus că anul acesta vor să recruteze mai puţin de 10 colegi noi, 37,4% între 10 şi 50 persoane, iar 17,3% peste 50 de angajaţi.

„Ne aşteptăm ca în 2022 să existe un volum de angajare istoric, peste 2021 şi chiar peste nivelul prepandemic, iar acest lucru se reflectă deja în cifrele primelor luni. Într-adevăr, puterea va fi de partea candidaţilor, mai ales a celor bine pregătiţi. Mai mult, 2022 va fi dominat de sistemul hibrid de lucru, care va înlocui încet-încet munca remote. Liderii de echipe au nevoie să aibă oamenii aproape, chiar şi câteva zile pe săptămână. În acest mod, este mult mai uşor pentru ei să gestioneze proiectele şi să menţină oamenii motivaţi şi proactivi la job”, a spus Roxana Drăghici, potrivit Agerpres.

În prezent, peste 63,3% dintre companiile respondente lucrează exclusiv de la birou, 28,9% în sistem hibrid şi doar 7,8% sunt 100% remote. Dintre cei care nu au revenit complet sau deloc la birou, o treime planifică să revină în 2022 exclusiv la sediu.

Studiul efectuat de eJobs România s-a desfăşurat în perioada 25 ianuarie-11 februarie 2022, pe un eşantion de aproximativ 350 de companii, respondenţii fiind oameni de HR, manageri şi antreprenori.

eJobs a fost lansată în 1999 şi este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia. Cele 4,7 milioane de CV-uri şi cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidaţi activi din România. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei