Angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă. Care sunt condiţiile

Începând din 2021, angajatorul va putea acorda salariaţilor care lucrează de acasă cel mult 400 lei în fiecare lună ca să-şi plătească facturile la utilităţi. Sumele nu sunt impozabile şi pot fi alocate fără documente justificative din partea beneficiarilor.
Razvan Mihalascu
30 dec. 2020, 13:28
Angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă. Care sunt condiţiile

Angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă, aşa cum prevede legea Legea 296/2020 care a fost publicată în Monitorul Oficial. Salariaţii care muncesc în regim de telemuncă vor putea primi cel mult 400 de lei de la angajatori pentru a-şi plăti facturile la utilităţi, notează Economica.net.

Firmele vor putea oferi telesariaţilor aceşti bani fără documente justificative din partea beneficiarilor. Sumele acordate nu sunt impozabile, nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuţii sociale, iar aceste cheltuieli sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, prevede Legea 296/2020, publicată în Monitorul Oficial la 21 decembrie.

Angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă. Pe ce pot fi cheltuiţi banii

Dacă lucrezi de acasă, angajatorul îţi poate acorda 400 de lei lunar pentru a-ţi plăti facturile la utilităţi (electricitate, abonamente, încălzire, apă, etc.), pentru locul în care lucrezi. De banii aceştia îţi poţi cumpăra şi mobilier sau echipamente de lucru, conform legii.

De reţinut că angajatorii pot acorda aceşti bani telesalariaţilor fără să fie necesare documente justificative. Aceste sume nu sunt impozabile, nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale, iar aceste cheltuieli sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, se arată în Legea 296/2020, conform sursei citate.

Angajatorul va acoperi facturile la utilităţi pentru angajaţii care lucrează de acasă. Ce prevede legea

Punctul 8 din Legea 296/2020 prevede că la articolul 25 din Codul Fiscal, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2¹), cu următorul cuprins:

(2¹) Cheltuielile suportate de angajator aferente activității în regim de telemuncă pentru salariații care desfășoară activitatea în acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.

Punctul 40 din Legea 296/2020 prevede că la articolul 76 din Codul Fiscal, alineatul (4), după litera v) se introduce litera w), cu următorul cuprins:

Art. 76 din Codul Fiscal: definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor

(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

w) sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

Punctul 104 din Legea 296/2020 spune că la articolul 142 din Codul Fiscal, după litera v) se introduce litera w), cu următorul cuprins:

Art. 142 din Codul Fiscal – venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale:

w) sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și echipamente de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

Prevederile enumerate mai sus de Economica.net se aplică începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării Legii nr. 296 din 2020 în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: România s-a împrumutat în 2020 aproape 14 miliarde de euro! Mai mult decat TOATĂ averea lui Roman Abramovici sau Lakshmi Mittal

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
O regulă des încălcată de români. Amenzile s-au mărit considerabil
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mașinile pe benzină și motorină, interzise. Ordin UE pentru toate țările: Punem rapid în practică
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei