Angel Tâlvăr, anunț de ultim moment despre reintroducerea armatei obligatorii în România! Ministrul Apărării a declarat la Digi24 că nu se pune problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu în România.
Angel Tîlvăr a subliniat că România are, în prezent, un program de voluntariat pentru cei care doresc să aibă pregătire militară la cerere.
”V-am spus și repet nu se pune această problemă. Armata nu este obliatorie și după cum știți există un proiect referitor la serviciul militarilor voluntaril în termen care va reglementa și posibilitatea celor care doresc să aibă o pregătire militară din diferite motive.
E vorba de o perioadă care să fie de până la patru luni, să cuprindă oameni cu vârsta între 18 și 35 de ani, pe perioada în care vor face această pregătire vor avea o indemnizație, li se asigură elementele care țin de cazare, de hrană, de echipare, iar la sfârșitul acestei perioade o să primească un cuantum de trei salarii brute medii pe economie. Eu am spus acest lucru înaintea anului electoral, încă de când am preluat mandatul am spus că în perioada asta această problemă nu se pune, punct”, a declarat ministrul Apărării.
Întrebat dacă România ar putea rezista în fața unui atac al Rusiei, ministrul Apărării a răspuns: „Categoric. În primul rând, într-un ansamblu internațional, vreau să vă spun că toți partenerii mei – toți miniștrii apărării cu care mă întâlnesc, discută de problema aceasta. E un deficit la nivel global. La România lucrul ăsta e cunoscut de multă vreme, e o tendință.
Avem la rândul nostru, crescând și cifre de școlarizare, având diferite programe pentru rezerviști, pentru cei care vor serviciu voluntar, credem că putem acoperi nevoile operaționale pe care armata le are. Evoluția tehnologică generează an de an alte preocupări fie vizavi de nivelul de dezvoltare, de state of art al echipamentelor miltiare pe care ni le dorim și pot să vă spun că faptul că am alocat 2% ne dă posibilitatea să avem echipamente de tip Patriot sau Himars. Avem la Kogălniceanu o bază importantă, are relevanță mare pentru UE și NATO dar și pentru România.
Statul român a înțeles și face eforturi ca să avem o armată funcțională. Evident că se dorește să fie acoperite goluri care apar, armata a fost subiectul mai multor reforme. Reformele nu aveau cum să lase urme și din punctul de vedere al nevoilor”.