Printre personalităţile de vază ale culturii muzicale universale cărora Senatul Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca le-a conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa se numără compozitorii Iannis Xenakis, Ştefan Niculescu, Krzysztof Penderecki, György Kurtág, cântăreţii Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Virginia Zeani, Victoria Cortez, interpreţii Yehudi Menuhin, Robert Levin, Dumitru Fărcaş, Sherban Lupu şi dirijorii Erich Bergel, Emil Simon, Petru Sbârcea, Cristian Mandeal şi Laurence Foster, potrivit unui comunicat emis de instituţie.
Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca sărbătoreşte anul acesta 95 de ani de la înfiinţare.
„În noul an universitar, Senatul Academiei doreşte să onoreze cea mai cunoscută şi apreciată voce feminină a ultimelor decenii”, precizează AMGD, care o caracterizează pe soprana Angela Gheorghiu ca fiind „cu siguranţă cea mai strălucitoare cântăreaţă de operă la ora actuală”.
Angela Gheorghiu s-a născută în Adjud, judeţul Vrancea. Dând dovadă încă din copilărie de înclinaţii muzicale, a urmat cursurile Şcolii de Muzică din Bucureşti, iar mai apoi ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a avut-o profesoară pe Mia Barbu.
Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în anul 1992 la Royal Opera House Londra jucând în opera La Boheme de G. Puccini, în acelaşi an debutând atât în Statele Unite ale Americii, la Metropolitan Opera din New York, cât şi în Austria, la Opera de Stat din Viena.
Interpretarea rolului Violetei din opera La Traviata de G. Verdi la Royal Opera House din Londra, în 1994, spectacol transmis în direct pe BBC, dar şi înregistrat şi lansat ulterior pe CD şi DVD, a confirmat calitatea excepţională a cântăreţei atât în plan vocal, cât şi artistic.
„Ziarele au scris „S-a născut o stea”, iar din acel moment Angela Gheorghiu a devenit o prezenţă constantă pe marile scene de operă şi de concert din lumea întreagă”, mai relevă AMGD.