Pe lângă factorii tehnologici şi economici, „dezvoltarea durabilă” a unei ţări „necesită de asemenea un sistem juridic corect şi echitabil pe plan social”, a declarat Angela Merkel, într-un discurs atent cântărit la Universitatea Tsinghua, o instituţie de învăţământ de elită, potrivit Agerpres.
„Este important ca cetăţenii să poată crede în puterea legii, mai degrabă (decât să se supună) unei legi a celor puternici”, a adăugat ea, după care a evocat forumul unde China şi Germania discută despre „drepturile omului, libertăţile individuale şi diversitatea socială”.
„În opinia mea, acest lucru este foarte important, deoarece în urmă cu 25 de ani, când o revoluţie paşnică a izbucnit în RDG’, fosta Germanie de Est comunistă, ‘aceasta a dus la căderea Zidului Berlinului şi la obţinerea unui dialog liber” în cadrul societăţii, a explicat cancelarul german.
NSA deţine mai mult de 300 de rapoarte vizând-o pe Angela Merkel
Ea însăşi a precizat că a crescut în ceea ce era atunci o ţară din blocul sovietic, unde libertăţile erau reprimate şi cetăţenii puternic supravegheaţi.
„Cred că este de asemenea important ca şi aici, în China, să există un dialog liber similar”, a adăugat ea.
În contextul în care China este cu regularitate criticată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, comentariile Angelei Merkel sunt în contrast cu vizitele majorităţii liderilor occidentali, în care aceştia încearcă să evite în public orice remarcă pe acest subiect, în efortul de a obţine avantaje din relaţia cu cea de-a doua economie mondială.
„Trebuie ca cetăţenii să se simtă protejaţi (…) Este important să existe legi care să servească la păstrarea acestor principii. Este crucial să existe o societate liberă, deschisă şi pluralistă pentru a construi un viitor încoronat de succes”, a adăugat Angela Merkel.
Începută duminică la Chengdu (sud-vest), cea de-a şaptea vizită în China a cancelarului german de la preluarea funcţiei în 2005 a fost plasată sub semnul economiei, după cum se poate vedea din delegaţia numeroasă de directori de companii care o însoţeşte.
Mai multe contracte comerciale şi de investiţii au fost dezvăluite luni, printre care unele privind noi uzine pentru constructorul auto Volkswagen şi o comandă de 123 de elicoptere de la Airbus.
Vrei să fii MILIONAR? Sun-o pe ANGELA MERKEL! Cancelarul german te poate ajuta
După o serie de editoriale mai degrabă reţinute în ultimele luni legate de ţări europene precum Marea Britanie, presa chineză a rezervat vizitei Angelei Merkel o primire entuziastă, subliniind relaţiile comerciale înfloritoare între cele două mari puteri exportatoare.
Angela Merkel a stârnit nemulţumire la Beijing în 2007 pentru că s-a întâlnit cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan în exil pe care autorităţile chineze îl consideră un separatist periculos.