‘Putem schimba lucrurile în bine – acesta este mesajul căderii Zidului’ la 9 noiembrie 1989, a spus Angela Merkel, în cadrul unei ceremonii la Memorialul Zidului Berlinului.
‘El este adresat nouă, celor în Germania, dar şi altora din întreaga lume, în special, în acest moment, oamenilor din Ucraina, Siria, Irak şi din toate regiunile din lume unde libertăţile şi drepturile omului sunt ameninţate sau chiar călcate în picioare’, a adăugat ea.
‘Căderea Zidului Berlinului a arătat că visele pot deveni realitate’, a adăugat şefa guvernului german, care a crescut în RDG şi avea în acel moment 35 de ani.
‘Alte ziduri pot fi distruse, zidurile dictaturii, violenţei, ideologiilor, urii’, a mai spus Angela Merkel, care şi-a început cariera politică în siajul evenimentului de la 9 noiembrie 1989.
Ea a amintit că regimul comunist est-german a fost ‘un stat al lipsei legii’, ‘un stat care îşi supraveghea’ cetăţenii şi încălca ‘drepturile fundamentale precum libertatea de opiniei şi cea a presei’.
Aniversarea căderii Zidului Berlinului este ‘o zi a libertăţii’, dar şi ‘o zi pentru a ne aminti de victime’, a adăugat ea. Cancelarul conservator a amintit că 138 de persoane au plătit cu viaţa tentativa de a trece Zidul, de la construcţia sa, la 13 august 1961, până la căderea sa, 28 de ani mai târziu.
Ea a evocat în special destinul locuitorilor de pe Bernauer Strasse, o stradă din Berlin tăiată în două de edificiul de beton şi unde astăzi se află Memorialul Zidului. În timpul construcţiei sale, unii nu au ezitat să sară de la o înălţime de câteva etaje pentru a trece în Vest.
Germania, prima putere economică din Europa, este condusă astăzi de două personalităţi provenite din fosta Germanie de Est. În afara cancelarului, preşedintele federal, Joachim Gauck, a trăit în Germania de Est unde, în calitate de pastor, a participat la mişcarea de revoltă împotriva regimului comunist în toamna anului 1989.