Prin urmare, Merkel ar putea să guverneze singură, fără să fie nevoită să se alieze cu opoziţia social-democrată (SPD), potrivit acestor estimări de la ora 17.10 GMT (20.10 ora României), ceea ce nu s-a mai întâmplat de la cancelarul Konrad Adenauer în 1957.
Angela Merkel, la al treilea mandat de cancelar. Cine este cea mai puternică femeie din lume
FDP, aliatul liberal al partidului conservator CDU, nu ar fi reuşit să întrunească 5 la sută din voturi pentru a putea intra în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), o premieră în istoria Germaniei federale, în timp ce social-democraţii din SPD ar fi obţinut între 26 şi 26,5 la sută din sufragii, potrivit Mediafax.
Citeşte şi Merkel promite „patru noi ani de succes” şi salută „super-rezultatul” conservatorilor
Pentru CDU, 42% este cel mai bun scor obţinut de la Reunificarea Germaniei, în timp ce Merkel este cancelar de două mandate, respectiv de opt ani.
În primele estimări, în timp ce birourile de vot şi-au închis uşile la ora 16.00 GMT (19.00 ora României), partidul antieuro Alternative für Deutschland (AFD) este foarte aproape de a-şi face intrarea în Bundestag, cu 4,8 la sută din voturi, potrivit televiziunii publice ARD.
Verzii germani, care au scăzut în sondaje în ultimele săptămâni, ar fi obţinut un scor departe de aşteptările lor, de 8 la sută, în net recul faţă de recordul înregistrat la alegerile legislative din 2009 (10,7 la sută).
Stânga radicală Die Linke a scăzut, de asemenea, ajungând la 8 la sută, în timp ce în 2009 totalizase 11,9 la sută din voturi.
Citeşte şi Câtă încredere mai au nemţii în Angela Merkel
Într-un ultim miting electoral al CDU, desfăşurat sâmbătă la sala Tempodrom din Berlin, cancelarul Angela Merkel (59 de ani) le-a cerut alegătorilor germani să meargă la vot pentru a-i putea acorda un „mandat solid” care să-i permită menţinerea „unei Germanii puternice, o ţară respectată în Europa şi care îşi apără interesele în lume”.