„Cea mai bună opţiune ar fi ca UE să fie exceptată”, le-a spus ea oamenilor de afaceri adunaţi la Munchen.
Merkel a avertizat că nimeni nu ar putea câştiga „o cursă până la capăt” şi a spus că tarifele riscă să „afecteze pe toată lumea”.
Preşedintele american Donald Trump a spus că SUA este victima „unei pieţe de schimb nedrepte” şi că tarifele vor ajuta industria.
Taxele pe importuri, 25% pentru oţel şi 10% pentru aluminiu, vor intra în vigoare în 15 zile, dar Canada şi Mexicul vor fi exceptate cât timp negocierile pentru Acordul de Schimb Liber Nord-American (NAFTA) continuă.
CARE A FOST REACŢIA INTERNAŢIONALĂ?
- Asociaţiile de oţel şi aluminiu din China au cerut răzbunare şi au făcut apel către guvern să ia măsuri privind importurile americane de cărbune, produse agrare şi electronice.
- Japonia a spus că taxele pe importuri vor avea „un impact major” asupra relaţiilor bilaterale, în timp ce Coreea de Sud a ameninţat că va discuta problema cu Organizaţia Mondială a Schimburilor.
- Ministrul Economiei din Mexic, Ildenfonso Guajardo, a spus că tarifele nu pot fi legate de discuţiile despre NAFTA.
- Uniunea Europeană doreşte discuţii pe acest subiect şi a criticat tarifele. Jyrki Katainen, membru în Comisia Europeană, a cerut să fie făcută o excepţie pentru UE şi a insistat că companiile europene nu sunt „o sursă de schimb nedrept”
- Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a spus că decizia lui Trump este „foarte dezamăgitoare”. El a avertizat că Olanda este pregătită pentru „contra-măsuri”.
- Prim-ministrul australian, Malcolm Turnbull, a spus că SUA nu ar trebui să se plângă de relaţia bilaterală privind schimburile şi că guvernul său va încerca „necontenit” să fie exceptat de la aceste tarife.