Șeful guvernului german a afirmat totodată că se așteaptă ca unul dintre principalele subiectele abordate la summitul G7 de anul acesta, găzduit de Germania duminică și luni în Bavaria, să fie coordonarea internațională în lupta împotriva epidemiilor, precum Ebola.
Vineri după-amiază, un alt lider european şi-a exprimat o părere asemănătoare. ‘Canada va fi categoric împotrivă să i se permită lui Putin să stea la aceeași masă cu G7’, a declarat Harper.
Potrivit premierului canadian, politica externă a Rusiei ‘face din negru alb, cu toate că toți știu că lucrurile nu stau așa’. ‘Atâta vreme cât ei (rușii) ne vor trata ca pe niște tâmpiți, nu are sens să purtăm un dialog cu ei’, a afirmat Stephen Harper, citat de Unian.
Întrebată când președintele rus Vladimir Putin sau un succesor al său ar putea fi din nou invitat la G7, Angela Merkel a afirmat că ‘participarea Rusiei în acest moment este de neconceput. G7 este un grup de state care împărtășesc valori precum democrația și statul de drept’. ‘Principiile noastre au la bază faptul că apărăm dreptul internațional și inviolabilitatea frontierelor naționale, deoarece ele formează baza ordinii noastre mondiale. Prin contrast, anexarea Crimeii de către Rusia a fost o încălcare a dreptului internațional’, a mai spus ea.
‘Au fost reuniuni frecvente G20 după izbucnirea crizei financiare internaționale, la care Rusia, împreună cu toate țările dezvoltate, a fost și ea reprezentată. Sunt fericită că un climat de lucru extrem de bun s-a dezvoltat acolo. Însă G7 are o semnificație complet diferită — pentru discuții la un nivel mai larg avem G20. Bineînțeles că trebuie, și doresc, să continuăm să lucrăm împreună cu Rusia’, a mai spus ea. În opinia sa, ‘anumite conflicte, precum cel din Siria, nu pot fi rezolvate fără Rusia. Din acest motiv eu am cu regularitate contacte cu Vladimir Putin’.
Citeşte şi Rusia riscă EXCLUDEREA din G8. Preşedintele Vladimir Putin nu are NICIUN REGRET
Totodată, Angela Merkel a afirmat că speră ‘că vor exista progrese considerabile pe probleme de sănătate importante. Am înțeles în urma crizei Ebola că reacția noastră globală a fost prea înceată. Lumea trebuie să fie mai bine pregătită pentru a face față pandemiilor. Summitul (de la Elmau) ar putea înseamnă un pas important în această privință’, a mai spus ea, potrivit Agerpres.
Întrebată dacă la summit se va discuta și despre criza financiară din Grecia, Angela Merkel a afirmat că ‘subiectul nu se află pe agendă, însă când vom vorbi despre economia globală și, prin urmare, despre zona euro, mi s-ar părea nefiresc dacă nu am vorbi și despre Grecia’, a spus ea.
Merkel a fost totodată întrebată și despre poziția ei față de manifestațiile de amploare care sunt așteptate în imediata apropiere a locului unde se va desfășura summitul G7. ‘Am făcut multe pentru a lua în considerare dorințele oamenilor care se opun globalizării. Am avut cu regularitate discuții cu reprezentanți ai diferitelor organizații neguvernamentale cu privire la acest subiect. Dacă există mitinguri și evenimente alternative în jurul summitului, acesta este un semn al democrației vitale. Dreptul de a demonstra este extrem de important și va fi și el garantat la un summitul G7’, a declarat Angela Merkel.