Angela Merkel consideră că restrângerea anumitor drepturi, cum ar fi cel al liberei exprimări, poate fi realizată doar în acord cu legile, în măsura în care acestea permit, dar nu de către companii private, cum sunt cele care controlează mediile sociale.
„Se poate interfera în libertatea de exprimare, dar în limitele definite de legislator, nu prin decizia conducerii unei companii”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert, citat de AFP. ”Din acest motiv, cancelarul (Merkel) consideră problematică închiderea definitivă a conturilor preşedintelui american pe reţelele de socializare”, a adăugat acesta, conform Agerpres.
Chiar dacă platformele de internet ”au o mare responsabilitate” şi ”nu trebuie să rămână fără reacţie” în faţa conţinuturilor cu mesaje de ură sau violenţă, legislatorul ar trebui să ”definească un cadru în care se poate face comunicarea pe reţelele sociale”, explică purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Totuşi, el a apreciat favorabil practica recentă a reţelelor de socializare de a adnota mesajele lui Trump, cu referiri la veridicitatea lor, întrucât ”minciunile şi incitările la violenţă sunt evident foarte problematice”.
După violenţele produse miercuri în urma intrării simpatizanţilor săi în clădirea Capitoliului, reţelele de socializare Twitter şi Facebook i-au suspendat conturile preşedintelui Trump, iar ulterior au anunţat că i le închid pe termen nedefinit. El a postat apoi de pe contul oficial de Twitter al preşedinţiei SUA, @POTUS, dar mesajele sale au fost şterse imediat.
Mai mult, marile companii de internet Alphabet, Google sau Amazon au blocat descărcarea aplicaţiei Parler, folosită de simpatizanţii lui Trump, alte companii mai mici, cum ar fi Twitch, Snapchat, Reddit, Shopify şi TikTok restricţionând de asemenea mesajele preşedintelui republican.
Trump a promis că nu va fi redus la tăcere şi că va face curând un anunţ. Potrivit Reuters, singurele sale modalităţi de a se adresa simpatizanţilor săi rămân acum unele posturi TV mai prietenoase, respectiv Fox News, OAN şi Newsmax, reţele sociale mai puţin cunoscute, precum Gab sau MeWe, platforme video ca Rumble şi DLive sau website-uri de ştiri alternative celor din media mainstream, precum American Media Periscope.