Este mai necesar ca oricând să ne aducem aminte de milioanele de victime ale Shoah, pentru că ‘antisemitismul, rasismul şi ura faţă de celălalt sunt mai de actualitate decât a fost cazul în trecut’, a declarat cancelarul german, în podcast-ul său săptămânal.
‘Este de neconceput şi constituie o ruşine să vedem că nicio instituţie evreiască nu poate funcţiona fără protecţie din partea poliţiei, fie că este vorba de o şcoală, o grădiniţă de copii sau o sinagogă’, a adăugat dna Merkel.
Ea şi-a reafirmat sprijinul faţă de crearea unui post special de comisar pe problema combaterii antisemitismului, în viitorul guvern german, dacă blocul său conservator şi social-democraţii vor ajunge la un acord de coaliţie definitiv, potrivit Agerpres.
Autorităţile germane sunt preocupate de ascensiunea antisemitismului în Germania, provenit atât din mediile de extremă dreapta, dar şi, mai recent, din partea unor imigranţi musulmani.
Citeşte şi Sondaj Gallup: Germania este principala putere globală, iar popularitatea SUA e la nivel scăzut
O manifestaţie recentă în centrul Berlinului, în care au fost arse steaguri israeliene, în semn de protest faţă de recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitala Israelului, a provocat o puternică emoţie în Germania.
La 27 ianuarie 1945, trupele sovietice au eliberat lagărul de exterminare nazist de la Auschwitz. Începând din 1996, Germania comemorează în fiecare an în această zi victimele nazismului.
Parlamentul german are programată miercuri o şedinţă specială pe această temă, cu mărturii ale unor supravieţuitori ai lagărelor naziste.