Mesajele de dragoste adresate cancelarului german au venit, cele mai multe dintre acestea, pe reţeaua de socializare Twitter, de la Biroul Federal pentru Migraţie şi Refugiaţi din Germania, marţi.
Ploaia de mesaje de dragoste adresate lui Merkel a început să „cadă” după ce autorităţile federale au anunţat că cetăţenii sirieni nu vor mai face obiectul Regulamentului Dublin ( o lege a Uniunii Europene care determină responsabilitatea pentru ca un stat membru să examineze cererea de aplicare a unui solicitant de azil care caută protecţie internaţională potrivit Convenţiei de la Geneva, n.r.).
Pentru o mai bună înţelegere a acestei chestiuni, Germania nu mai trimite solicitanţii de azil sirieni înapoi în ţările unde au emigrat prima dată – Grecia sau Italia, de pildă – ci îi găzduieşte pe teritoriul german. Această reglementare va permite, practic, miilor de imigranţi să ceară statut de refugiaţi în Germania.
Aceasta a fost exact vestea care i-a bucurat nespus pe imigranţii sirieni care caută azil în Europa. Le place cel mai mult în Germania, pentru că le oferă condiţii de departe excelente comparativ cu cele pe care le au în ţara lor, informează bbc.com.
Citeşte şi Angela Merkel, huiduită în Saxonia, de manifestanţii de la un centru pentru refugiaţi
Sirienii au fost recunoscători, iar mesajele de dragoste pentru Merkel au venit în valuri. „Iubim Germania”, a fost mesajul unuia dintre refugiaţii sirieni, fiind ilustrat cu o imimă colorată în culorile drapelului german.
Un alt mesaj a fost un citat – de fapt, un vers „pentru refugiaţi” scris în alfabetul arab pe un colaj cu steagul Germaniei şi figura Angelei Merkel.
Citeşte şi Polonia îi cere Uniunii Europene să facă distincţia între REFUGIAŢI şi IMIGRANŢII economici
Alţi utilizatori ai reţelelor de socializare au adaptat un poster şi un slogan folosit de preşedintele sirian Bashar al-Assad pentru a o felicita pe Merkel, iar alţii au comparat-o cu regele creştin Negus, care i-a adăpostit pe musulmani în timpul cruciadelor.
Unul dintre utilizatorii reţelei Fabook a scris: „Le vom spune copiilor noştri că imigranţii sirieni au plecat din ţara lor spre Europa când Mecca şi pământurile musulmane erau închise pentru ei.”
Cu toate acestea, Merkel nu s-a bucurat şi de aprecierile tuturor germanilor. Când a vizitat un centru de refugiaţi sirieni, din dresda, a fost întâmpinată cu sloganuri duşmănoase de către extremiştii de drepta, care protestau faţă de centrele pentru imigranţi.
Se aşteaptă ca Germania să acorde azil, anul acesta, unui număr de 800.000 de imigranţi, între care numai o parte dintre ei este de origine siriană. Această cifră este mai mare chiar şi decât numărul total al imigranţilor care au cerut azil din toate cele 28 de ţări ale UE, în 2014, care a fost de 626.000 de persoane.