Donald Trump are relații dificile cu Angela Merkel, aflată la putere de 12 ani și care a exprimat clar în ultimele luni opinii divergente față de cele ale liderului de la Casa Albă.
Președintele american a felicitat-o pe Angela Merkel pentru realegerea sa și „i-a dorit succes în formarea celui de-al patrulea guvern”, a indicat Casa Albă.
În cadrul acestei convorbiri telefonice, el a subliniat „legăturile profunde” care unesc Washingtonul și Berlinul și „angajamentul SUA pentru o alianță puternică și veche cu guvernul german și poporul german”.
Acordul nuclear iranian, semnat în 2015 între Teheran și cele șase mari puteri, între care SUA și Germania, și pe care Trump l-ar putea repune în discuție, a fost unul dintre subiectele abordate, potrivit executivului american.
Cei doi lideri au subliniat, de asemenea, importanța realizării „unei denuclearizări pașnice a Peninsulei Coreene”.
Cu o săptămâna în urmă, cancelarul Germaniei își exprimase clar „dezacordul” față de președintele american în acest dosar.
În fața Adunării Generale a ONU, Donald Trump amenințase să „distrugă în totalitate” Coreea de Nord. „Sunt împotriva unor astfel de amenințări”, a spus Merkel fără ocolișuri.
Dar cei doi lideri au divergențe și în privința altor dosare.
Anunțul retragerii SUA din acordul de la Paris asupra climatului a fost foarte prost primit de Berlin.
Și dacă criticile americane privind excedentul comercial german nu sunt noi, Trump a optat pentru un ton mult mai agresiv decât predecesorii săi în această chestiune, amenințând să impună taxe vamale ca represalii.
Întrebată referitor la absența unei convorbiri telefonice după victoria cancelarului Germaniei — prima putere economică în Europa — Casa Albă a invocat la începutul săptămânii probleme „logistice”.