„Europa este într-o situație nedemnă de ea, trebuie pur și simplu s-o spunem”, a declarat Merkel, în cadrul unei întâlniri transmise pe internet cu cetățeni la Duisburg-Marxloh, un cartier din Duisburg, oraș industrial și minier din regiunea Ruhr, unde trăiește o importantă comunitate de imigranți.
În privind afluxului de solicitanți de azil, „trebuie să-i trimitem înapoi în țările lor pe cei care — conform unei mari probabilități — nu au nicio șansă de a obține azil”, a reafirmat ea.
„Este un lucru dificil, dar Serbia, Albania și Kosovo nu sunt țări unde să existe pentru moment război civil”, a adăugat Merkel.
„Cei care au drept de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizați în mod echitabil în Europa”, a subliniat cancelarul german.
„O țară ca Germania, mai puternică economic decât alte țări, trebuie să ia o parte mai mare, însă trei sau patru țări din 28 nu-și pot asuma doar ele această sarcină: nu aceasta este Uniunea Europeană pe care ne-o dorim”, a mai spus Merkel.
Germania se așteaptă să primească 800.000 de solicitări de azil în 2015, de patru ori mai multe decât anul trecut, o situație în fața căreia întâmpină mari dificultăți.
Venirea imigranților a stârnit în același timp reacții homofobe, în special în estul țării, unde cancelarul se va deplasa miercuri la un centru pentru refugiați din Heidenau, unde au avut loc ciocniri violente între polițiști și militanți de extremă-dreapta. Aceasta ar fi prima sa vizită într-un centru pentru refugiați de la începutul crizei imigranților în Europa.
Pe de altă parte, Germania încetează să-i mai trimită pe solicitanții de azil sirieni spre punctul lor de intrare în Uniunea Europeană, suspendând practic aplicarea Regulamentului Dublin care prevedea o astfel de expulzare, a anunțat marți Biroul federal pentru imigrație și refugiați (BAMF).
„Salutăm acest act de solidaritate europeană. Pentru Comisie, aceasta constituie o recunoaștere a faptului că statele membre situate la frontierele externe nu pot fi lăsate singure să se ocupe de numărul mare de solicitanți de azil care încearcă să se refugieze în Europa”, a precizat, de la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud.
Autorităţile italiene NU mai au loc să îngroape cadavrele imigranţilor clandestini
„Este singurul caz de acest fel de care avem cunoștință printre statele membre”, a adăugat ea.
Pe contul său de Twitter, BAMF a indicat că nu mai execută, ‘la ora actuală’ și ‘în practică’, procedura de expulzare a cetățenilor sirieni spre o altă țară din UE.
Adoptat în 2003, Regulamentul Dublin II fixează regulile de competență în cadrul UE pentru analizarea solicitărilor de azil, lăsând primei țări de primire grija de a trata cererile de acest fel.
Însă prin derogare, același regulament prevede o ‘clauză de suveranitate’ care permite oricărui alt stat să examineze o cerere de azil, a precizat Natasha Bertaud la Bruxelles. „Germania a utilizat această clauză în peste 2.000 de situații în acest an”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.