Cancelarul a afirmat că în ciuda eforturilor de a-i ajuta și integra pe refugiați, este important de subliniat că acestora li s-a acordat permisiunea de a rămâne în țară o perioadă limitată de timp.
Citeşte şi: Zeci de oameni mascaţi i-au atacat pe migranţi în Stockholm, Suedia
„Trebuie să le spunem oamenilor că acesta este un statut de rezidență temporară și că ne așteptăm ca, odată ce va fi din nou pace în Siria, odată ce gruparea Statul Islamic va fi învinsă în Irak, să se întoarcă în țările lor de origine cu cunoștințele pe care le-au obținut„, a declarat Merkel la o reuniune a membrilor CDU din landul Mecklenburg — Pomerania Inferioară, scrie Agerpres.
Ea a adăugat că 70% dintre refugiații care au fugit în Germania din cauza războiului din fosta Iugoslavie în anii 1990 s-au întors în țările lor.
Afirmațiile lui Merkel au loc după ce Horst Seehofer, liderul partidului partener CSU, a amenințat să acționeze guvernul în instanță dacă solicitarea sa de a se limita afluxul de refugiați nu va găsi ecou.
Sprijinul pentru formațiunea de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a crescut în sondaje la un număr cu două cifre. Liderul AfD a declarat sâmbătă că polițiștii de frontieră ar trebui chiar să-i împuște pe refugiați dacă va fi nevoie pentru a-i împiedica să intre în țară ilegal.
„Avem nevoie de controale aprofundate pentru ca să nu mai poată intra atât de mulți migranți neînregistrați prin Austria”, a declarat Petry pentru ziarul Mannheimer Morgen.
Polițiștii trebuie să împiedice migrația ilegală „folosindu-și armele în ultimă instanță”, a mai spus lidera AfD, adăugând că „asta este ceea ce prevede legea”.
Comentariile lui Petry au atras critici din partea partidelor de centru-stânga și pro-migrație. Totuși, poziția tot mai radicală a partidului ei în privința migrației pare să fie tot mai populară printre germani, nemulțumiți de modul în care autoritățile au gestionat afluxul de 1,1 milioane de refugiați de anul trecut, comentează DPA.
Angela Merkel a încercat să convingă alte țări europene să accepte cote pentru refugiați, a făcut presiuni pentru înființarea de centre de primire la frontierele externe ale UE și a fost în prim-planul efortului de a convinge Turcia să-i împiedice pe refugiați să intre în blocul comunitar. Progresele înregistrate au fost însă reduse, notează Reuters.