„Este foarte important ca alegerile din Grecia de mâine (duminică) să ajungă la un rezultat prin care cei care vor forma un Guvern să spună «da, vrem să ne respectăm angajamentele»”, a declarat cancelarul cu o zi înainte de alegerile din Grecia, care prezintă un nivel de risc ridicat, potrivit unor declaraţii transmise de televiziunea publică.
Guvernul german a refuzat, până în prezent, să spună cine ar dori el să câştige sau să dea indicaţii de vot în alegerile legislative din Grecia, potrivit unui principiu de neamestec.
Însă vineri, în mod suprinzător, Financial Times Deutschland a luat partea conservatorilor, într-un dublu editorial pe prima pagină, în greacă şi în germană, exprimând preferinţele elitelor germane.
Alegătorii greci ţineau lumea cu sufletul la gură sâmbătă, cu o zi înainte de alegerile legislative, considerate cruciale pentru piaţa economică a acestei ţări şi menţinerea ei în zona euro.
Evaluaţi la aproximativ 700.000, nehotărâţii vor urma să departajeze dreapta lui Antonis Samaras, care se prezintă ca garantul ancorării ţării în zona euro, şi stânga radicală a lui Alexis Tsipras, care se opune austerităţii şi reformelor impuse Greciei.
Conform sondajelor, a căror publicare este interzisă dar care circulă, scorul fiecăruia dintre ei variază în jurul a 30%.
Deşi împărtăşesc voinţa de a renegocia modalităţile curei de austeritate dictate de UE şi FMI în schimbul salvării financiare a ţării – printr-un împrumut în valoare totală de 340 de miliarde de euro şi prin ştergerea unor datorii în valoare de 107 miliarde de euro -, conservatorul rigid şi copilul teribil al stângii au opţiuni diferite în toate celelalte subiecte.
Favoritul cancelariilor occidentale, în pofida intransigenţei sale naţionaliste şi unei poziţii ambigue cu privire la susţinerea austerităţii, Samaras, în vârstă de 61 de ani, pledează în favoarea menţinerii în zona euro cu orice preţ.