Romanul cu accente erotice „Fifty Shades of Grey”, de autoarea britanică E.L. James, va fi în curând adaptat pentru marele ecran. Pentru acest proiect cinematografic, directorii studiourilor Universal Pictures o doresc pe Angelina Jolie în calitate de regizoare, informează lefigaro.fr.
Într-o Americă puritană, lansarea acestei trilogii – „Fifty Shades of Grey” este primul roman din trilogie, fiind urmat de alte două volume, intitulate „Fifty Shades Darker” şi „Fifty Shades Freed” – în perioada mai 2011 – aprilie 2012, a făcut să curgă multă cerneală. „Dacă veţi putea să vă înfrânaţi dorinţa de a o plesni pe eroina principală, care are atât de puţin respect faţă de ea însăşi, poate vă va plăcea această carte”, afirmă criticii de la The New Zeeland Herald.
Acţiunea romanului, într-adevăr, se pretează polemicilor. Inspirată iniţial din cea mai în vogă idilă în rândul adolescenţilor din acest moment, cea dintre personajele Edward şi Bella din franciza „Twilight”, cartea romancierei E. L. James ia o cu totul altă turnură. În Seattle, Anastasia Steele, o studentă în vârstă de 22 de ani şi încă virgină, cedează în faţa şarmului şi a practicilor sado-masochiste ale miliardarului Christian Grey.
Graniţa dintre erotic şi pornografic a devenit centrul unor polemici intense dincolo de Atlantic, unde vânzările au explodat. Volumele din trilogie au fost cenzurate în bibliotecile din comitatul Brevard din statul american Florida, din cauza conţinutului lor considerat inacceptabil. Alţii vorbesc însă despre apariţia unui nou gen literar, „mummy porn”, destinat menajerelor în vârstă de până la 50 de ani, aflate în căutarea unei soluţii facile pentru a-şi condimenta căsniciile.
Primele pasaje din romanul „Fifty Shades of Grey” au apărut pe internet. Pe un site al fanilor francizei „Twilight”, sub pseudonimul „Snowqueens Icedragon”, britanica E.L. James a implicat personajele Edward Cullen şi Bella Swan într-o nouă serie de aventuri, pe care a intitulat-o „Master of the Universe”. După comentarii negative, ce acuzau caracterul sexual al peripeţiilor descrise, romanciera britanică a luat decizia de a-şi publica povestirile pe propriul ei site. Mai târziu, ea a schimbat numele personajelor principale, optând pentru Anastasia şi Christian, şi a ales un nou titlu pentru romanul ei.
Criticile aduse trilogiei şi cele care vizau „mediocritatea scrisului” nu au împiedicat succesul celor trei romane. Chiar dimpotrivă. Cele patru studiouri majore de la Hollywood – Warner Bros., Sony, Paramount şi Universal Pictures – şi-au disputat drepturile de ecranizare a celor trei romane. În cele din urmă, ele au revenit studiourilor Universal Pictures. Declarându-se cuceriţi de felul în care actriţa americană Angelina Jolie şi-a făcut debutul în calitate de regizoare cu filmul ei despre războiul bosniac „In The Land Of Blood And Honey”, directorii acestui studio hollywoodian nu şi-au ascuns deloc entuziasmul faţă de calităţile regizorale ale actriţei americane, pe care o doresc în calitate de realizatoare a proiectului „Fifty Shades of Grey”.
Şi, chiar dacă logodnica lui Brad Pitt şi-a pus ordine în viaţă în ultimii ani, devenind o mamă de familie respectabilă şi o legendă „glamour” în universul acţiunilor umanitare, ea are totuşi un trecut „greu” în spate. În epocă, personalitatea ei turbulentă, atrasă de zonele obscure ale vieţii, a ţinut de multe ori prima pagină a ziarelor, care au prezentat pe larg aventurile sexuale şi problemele cu drogurile pe care le avea vedeta americană. Căsătorită în perioada 2000 – 2003 cu Billy Bob Thornton, care avea reputaţia unui „băiat rău” la Hollywood, Angelina Jolie a şocat cetatea filmului, purtând în jurul gâtului, la o gală cinematografică, o fiolă ce conţinea câţiva mililitri din sângele soţului ei.
Romanele din trilogia „Fifty Shades” s-au vândut deja într-un singur an în peste 10 milioane de copii, iar drepturile pentru traducerea lor au fost cumpărate de edituri din 37 de ţări.
Lungmetrajul „In the Land of Blood and Honey”, turnat în 2010, marchează debutul regizoral al actriţei americane Angelina Jolie. Filmul are ca temă centrală o poveste de dragoste din timpul războiului din Bosnia (1992 – 1995), între un gardian sârb dintr-un lagăr de prizonieri, care face eforturi foarte mari pentru a o proteja pe fosta lui iubită, o femeie musulmană, încarcerată în acel loc.
„In the Land of Blood and Honey” a fost nominalizat anul acesta la premiile Globul de Aur, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.
Angelina Jolie, care a fost nominalizată pentru a doua oară la premiile Oscar în februarie 2009, pentru rolul din „Schimbul/ Changeling”, regizat de Clint Eastwood, a devenit celebră graţie rolului principal din franciza „Lara Croft”, a jucat în multe producţii cu succes la public, precum „Dl şi dna Smith”, „A Mighty Heart”, „Gia”, dar a câştigat şi premiul Oscar pentru rol secundar, în 2000, cu rolul din „Tinereţe furată/ Girl, Interrupted”.