„În anul 2009, Nicolae Manolescu-Apolzan a realizat venituri salariale în cuantum de 664.492,62 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 991.389 Lei, rezultând o diferență nejustificată de 326.896,38lei (aproximativ 77.832 euro).
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel București în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Nicolae Manolescu-Apolzan în perioada exercitării funcției publice”, se afirmă într-un comunicat al ANI.
Ambasadorul României la UNESCO, Nicolae Manolescu, a declarat joi, pentru AGERPRES, referitor la constatarea Agenţiei Naţionale de Integritate potrivit căreia o parte din averea sa ar fi nejustificată, că nu a fost anunţat oficial în această problemă, însă un dosar din 2009 a fost închis anul trecut.
Nicolae Manolescu-Apolzan deține funcția publică de ambasador, delegat permanent al României de pe lângă UNESCO la Paris, începând cu data de 20 noiembrie 2006.
Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, este un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013). A activat și ca politician după Revoluția din 1989. Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat). Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii. În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).