Agenția Națională de Integritate reiterează solicitarea adresată Senatului României și Camerei Deputaților, referitoare la aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a senatorului Mora Akos Daniel și a deputatului Stoica Ștefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 și nr. 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, cu consecința menținerii ca legale și temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora, precum și ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014, potrivit căreia: „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituționale în măsura în care sintagma „aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeași lege”.
„Menționăm faptul că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume, revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului.
CITEŞTE ŞI ANI: 32 de parlamentari în incompatibilitate. Toţi riscă să-şi piardă mandatul
Precizăm faptul că, în conformitate cu dispozițiile art. 29, alin.(3) din Legea nr.176/2010, „(3) Neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune”. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătorești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Menționăm faptul că neaplicarea deciziilor definitive și irevocabile emise de instanțele de judecată generează consecințe deosebit de grave și subminează încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept.
Ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România menționează faptul că „Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar și atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanțelor”, precizează ANI într-un comunicat de presă.
Cei vizaţi de ameninţarea ANI cu închisoarea sunt membrii Comisiilor juridice, csre nu au elaborat raportul privind situaţia celor doi parlamentari.
„Nu știu cum s-a ajuns în această situație. ANI poate emite orice comunicat dorește. În legătură cu organizarea Comisiei juridice, așa este, noi ne sesizăm către Biroul permanent, suntem sesizați, nu de către comunicate. Avem această chestiune astăzi, vom introduce poate chiar și astăzi incidența comisiei în ordinea de zi, vom discuta și ne vom pronunța. Ne pronunțăm cu un raport, urmând ca plenul să fie cel care decide. Deci nu noi decidem, nu Comisia juridică decide încetarea sau nu a mandatului„, a declarat, la România TV, senatorul Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice din Senat.
Agenţia Naţională de Integritate a adresat o solicitare în acest sens Senatului şi Camerei Deputaţilor şi la data de 1 septembrie.
CITEŞTE ŞI ANI cere REVOCAREA din funcţie a DOI PARLAMENTARI