Alături de Iohannis în solicitarea ANI mai sunt şi Constantin Boşcodeală şi Aristotel Căncescu, primarii din Buzău şi Braşov, potrivit stiripesurse.ro.
„Avem în vedere faptul că emiterea unor decizii prin care să se soluţioneze litigiile ce au ca obiect incompatibilităţile de tip ‘RAJA’ prezintă o importanţă deosebită, dat fiind faptul că, în prezent, din punctul de vedere al ANI, în toate aceste situaţii exercitarea atribuţiilor efective, corespunzătoare prerogativelor de putere publică, nu este una conformă cu legea şi cu valorile statului de drept. De altfel, această problemă de drept a suscitat o dezbatere amplă şi la nivelul opiniei publice şi a factorilor politici, generând controverse, subminând astfel aplicarea legii din perspectiva existenţei stărilor de incompatibilitate care în fapt previn conflicte de interese, factor determinant în fraudarea banilor publici„, se spune în solicitarea ANI.
Agenţia aminteşte că există prevedere legale privind judecarea într-un interval de timp rezonabil a proceselor. „Fixarea unor termene urgente în toate aceste dosare corespunde unuia din principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare efectuată de ANI, respectiv principiul celerităţii, principiu consacrat prin modificările aduse Codului de procedură civilă prin Legea nr.20212010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor”, susţine Agenţia Naţională de Integritate.
„Menţionăm şi faptul că interpretarea instanţelor de fond nu a fost una unitară, context în care soluţionarea în regim de urgenţă a acestor dosare de către Înalta Curte de Casaţie ar avea ca efect o unificare a jurisprudenţei curţilor de apel. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus anularea rapoartelor de evaluare ale Agenţiei într-un număr de 23 de cauze, în timp ce Curţile de Apel Bucureşti, Ploieşti, Oradea, Craiova şi Constanţa au menţinut rapoartele de evaluare ale ANI într-un număr de 38 de cauze„, se mai spune în comunicatul ANI.
Pe 25 septembrie 2013, Klaus Johannis a câştigat procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia, proces în care a contestat raportul de incompatibilitate întocmit de Agenţia Naţională de Integritate. Ulterior, ANI a făcut recurs, acesta urmând să fie judecat de către ICCJ.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii în 24 aprilie 2013, ANI a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către primarul municipiului Sibiu. ANI susţinea că Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţinea, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu, începând cu 30 aprilie 2009, şi în SC Pieţe SA, începând cu 5 august 2010, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.
După ce ANI a emis comunicatul privind constatarea stării de incompatibilitate a primarului Johannis, acesta a cerut, în 30 aprilie, Curţii de Apel Alba Iulia atât anularea raportului de evaluare întocmit de ANI, cât şi suspendarea executării raportului.