Potrivit unui comunicat al ANI, în perioada ianuarie — iunie 2017, Agenția a finalizat 774 de dosare, în care s-au identificat 133 de incidente de integritate: 81 cazuri de incompatibilitate, 36 cazuri de conflicte de interese administrative, 3 cazuri privind constatarea unor diferențe nejustificate între averea dobândită și veniturile realizate, dar și 13 cazuri de conflicte de interese penale.
De asemenea, diferența totală constatată în cazurile de averi nejustificate este de 1.059.594 lei (aproximativ 237.655 euro).
Cele 133 de incidente de integritate au vizat 122 de persoane, respectiv un deputat, un subprefect, 29 de primari, 20 de viceprimari, 31 de consilieri locali, un consilier județean, doi funcționari publici cu statut special, 24 de funcționari publici, 13 persoane cu funcții publice de conducere din cadrul instituțiilor.
În perioada de referință, constatările Agenției au fost menținute în 181 de cazuri, fie prin deciziile definitive și irevocabile ale instanțelor, fie prin necontestarea raportului de evaluare. Astfel, 116 cazuri în care au fost constatate situații de incompatibilități, 62 de cazuri în care au fost constatate situații de conflicte de interese administrative, dar și 3 cazuri în care instanțele de judecată au dispus confiscarea unor diferențe nejustificate, care însumează 597.139 lei (aproximativ 131.553 euro).
Mai mult, instanțele de judecată au dispus condamnarea la închisoare cu suspendare în două cazuri de fapte penale pe care ANI le-a înaintat organelor de cercetare penală.
Tot în primele șase luni, ANI a implementat măsuri de educare și prevenție: instruirea a 300 de persoane în ceea ce privește optimizarea procesului de completare a declarațiilor de avere și de interese electronice; acordarea a 424 de puncte de vedere referitoare la posibilitatea producerii unei stări de incompatibilitate sau a unui conflict de interese, precum și la modalitatea de completare/ depunere a declarațiilor de avere și de interese; lansarea mecanismului de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice (PREVENT) în acord cu prevederile legale.
De asemenea, pe pagina de Internet a Agenției a fost lansată o secțiune distinctă, destinată informării persoanelor cu atribuții în implementarea prevederilor Legii nr. 184/2016 și au fost încheiate două protocoale de colaborare cu Institutul Național al Magistraturii și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, ce au ca obiect dezvoltarea de programe de pregătire în domeniul integrității publice.
În plus, a fost finalizat programul postuniversitar „Integritate Publică și Politici Publice Anticorupție”, derulat în parteneriat cu Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.