ANI: Mama Andreei Paul Vass, în conflict de interese

Mama Andreei Paul Vass a ajuns în atenţia Parchetului, după ce inspectorii ANI au constatat că Vass Mărioara, consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Bobota, județul Sălaj, se află în conflict de interese. Aceasta a încheiat două contracte în valoare de 21.180 lei între o societate la care este asociat unic şi două şcoli. Andreea Paul Vass a anunţat marţi seară că refuză portofoliul Economiei pentru care a fost nominalizată.
Romania TV
08 feb. 2012, 06:16
ANI: Mama Andreei Paul Vass, în conflict de interese

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii au constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și indicii referitoare la posibila săvârșire a infracţiunii de conflict de interese, de către Vass Mărioara.

VASS MĂRIOARA, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Bobota, a încălcat dispozițiile legale referitoare la conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât a încheiat un număr de două contracte în valoare de 21.180 LEI, între S.C. MAVAS M&G S.R.L. (societate în cadrul căreia VASS MĂRIOARA deține calitățile de administrator și asociat unic) și două unități de învățământ preșcolar, finanțarea acestor contracte fiind asigurată din bugetul inițial al Comunei Bobota pe anul 2010, acesta fiind suplimentat ulterior. VASS MĂRIOARA a participat, în calitate de Consilier local, atât la procesul de decizie privind adoptarea bugetului local pe anul 2010, cât și la suplimentarea ulterioară a acestuia”, precizează ANI.

Având în vedere cele de mai sus, ANI a sesizat  Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj cu privire la posibila săvârşire de către Vass Mărioara a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

De asemenea, au fost iniţiate demersurile în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

„Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective.”, mai precizează ANI.

Mărioara Vass a apelat la firma de avocatură a fiicei, Iulia Vass

Mărioara Vass va contesta raportul de evaluare a Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) referitor la încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese, considerând că nu se află într-o astfel de situaţie.

Într-un comunicat transmis de cabinetul de avocatură Vass Iulia Erzsebet, sora Andreei Paul Vass, se acuză faptul că ANI a publicat, marţi dimineaţa, pe site un comunicat prin care anunţă încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese de către Mărioara Vass, fără ca raportul de evaluare să fi fost adus la cunoştinţa acesteia sau a reprezentatului legal deşi au fost transmise solicitări în acest sens chiar cu câteva ore înainte de afişare.

Astfel, potrivit informaţiilor furnizate telefonic de reprezentanţii ANI, în dupa-amiaza zilei de marţi nu se luase încă o decizie cu privire la acest dosar, arată sursa citată.

„Vass Mărioara va contesta această decizie deoarece nu există niciun element de încălcare a legislaţiei privind conflictul de interese. Astfel, pentru a fi în prezenţa unui conflict de interese, Vass Mărioara trebuia să aibă un interes personal de natură patrimonială în momentul adoptării hotărârilor consiliului local la a căror adoptare a participat. Or, prin bugetul anual adoptat în februarie 2010, nu s-au aprobat fonduri pentru reabilitarea celor două unităţi de învăţământ în cauza – grădiniţa cu program normal Bobota şi grădiniţa Dersida – sau pentru orice altă activitate care poate prezenta interes pentru Vass Mărioara sau firma acesteia”, se afirmă în comunicatul casei de avocatură.

Potrivit aceleiaşi surse, sumele alocate prin bugetul anual celor două unităţi de învăţământ vizau cheltuieli curente, precum salarii sau consumabile.

„Cert este că la data la care Vass Mărioara a votat aprobarea hotărârii, nu exista nici măcar prefigurarea evenimentului viitor care a făcut obiectul raportului ANI,respectiv procedurile de achiziţie a serviciilor de confecţionare şi montare de geamuri, uşi interioare şi exterioare din termopan la cele două unităţi de învăţământ, proceduri organizate în septembrie 2010”, susţin avocaţii.

Cea de-a doua hotărâre de consiliu local la care se face referire în comunicatul ANI, prin care a fost suplimentat bugetul local, este indicată de avocaţi ca fiind adoptată în noiembrie 2010, respectiv la mai mult de o lună după execuţia lucrărilor şi plata preţului acestora. Prin urmare, se apreciază că sumele respective nu au fost folosite în niciun fel în legatură cu lucrarile executate de firma Mavas M&G.

Avocaţii apreciază concluzia ANI ca fiind cu atât mai surprinzătoare cu cât cele două contracte în valoare de 21.180 lei nu au adus niciun profit firmei Mavas, contractul fiind derulat „din dorinţa de a ajuta comunitatea locală” din care face parte şi Vass Mărioara.

„Nu în ultimul rând, din punct de vedere procedural, se impune să subliniem că Mavas M&G a fost invitată de către unităţile de învăţământ să participe la cele doua proceduri de achiziţie, criteriul de atribuire a contractelor de achiziţie fiind preţul cel mai scăzut. Mai mult, cele două contracte de achiziţie au fost supuse controlului instanţelor judecătoreşti, contestaţiile formulate împotriva procedurilor fiind respinse ca nefondate, prin hotărâri definitive şi irevocabile. Pe cale de consecinţă, Vass Mărioara va contesta raportul de evaluare ANI în termenul legal de 15 zile de la comunicarea acestuia”, anunţă avocaţii.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!