Agenţia Naţională de Integritate precizează într-un comunicat de presă că Mircea Diaconu nu poate candida pentru o funcție eligibilă de membru al Parlamentului European.
„La data de 19 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis decizie definitivă și irevocabilă în sensul menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare prin care A.N.I. a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea DIACONU. Raportat la acest fapt, Curtea Constituțională a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul că „votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a actionat ultra vires, arogându-și competențe care aparțin puterii judecătorești” și a constatat „existența unui conflict juridic de natura constituțională între autoritatea judecătorească și autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să își îndeplinească atribuțiile constituționale și legale cu care a fost investită”. Astfel, lui Mircea DIACONU i se aplică sancțiunea prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, și anume până la data de 19.06.2015″, se arată în comunicatul ANI.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. USD ar obţine 40,4%, iar PNL 17,6%, potrivit unui sondaj INSCOP
Crin Antonescu a anunțat, marți, lista PNL pentru alegerile europarlamentare. Potrivit liderului liberalilor, pe primele opt locuri de pe listă se află, în ordine: Norica Nicolai, Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Bușoi, Renate Weber, Mircea Diaconu, Eduard Hellvig, Mihai Țurcanu.