Inspectorii de integritate au început verificările anul trecut în cazul Elenei Udrea, susţin surse din cadrul ANI, citate de Agerpres. ANI verifică dacă sunt inadvertenţe între declaraţia de avere a deputatului şi bunurile şi banii pe care aceasta le deţine.
Elena Udrea a depus, în septembrie 2014, declaraţia de avere, în contextul candidaturii sale la alegerile prezidenţiale.
Conform declaraţiei, Elena Udrea a dobândit, în 2013, în urma divorţului de Dorin Cocoş, prin partaj, şase terenuri în Bucureşti cu o suprafaţă de aproximativ 13.000 de metri pătraţi. Udrea a cumpărat 18 terenuri agricole în judeţul Călăraşi, cu o suprafaţă totală de aproximativ 420.600 metri pătraţi.
Elena Udrea a mai trecut în declaraţia de avere o pătrime dintr-o „suprafaţă construită imobil” de 635 de metri pătraţi, dobândită în 2013, în urma partajului, deţinută împreună cu Dorin Cocoş şi Mariana Cindea, şi o casă de locuit în Bucureşti, de 169 metri pătraţi, care i-a revenit, în 2013, tot în urma divorţului de Dorin Cocoş.
Prin partaj, Elena Udrea a primit două autoturisme, un Fiat 500 fabricat în 2012 şi un Mercedes din 2005. De asemenea, Udrea menţionează în declaraţia de avere că are bijuterii din aur şi argint în valoare de 100.000 de euro. Deputatul PMP a vândut în 2014 două imobile, unul în Ilfov şi unul în Bucureşti, pentru 255.000 de euro, dar şi un autoturism Porsche Cayenne, cu 5.000 de euro.
Udrea are mai multe conturi şi depozite bancare, deschise din 2007 până în 2011, de aproximativ un milion de lei şi 85.900 de euro. De asemenea, Udrea declară că a acordat împrumuturi totale de 554.000 de lei societăţii Agro Green Nana, de 320.000 euro şi 668.000 lei societăţii Băi Boghiş SRL, precum şi 160.000 euro şi circa 2.185.000 lei societăţii Tim Rail Cargo.
Elena Udrea menţionează că a acordat şi împrumuturi unor persoane fizice – 15.000 de lei lui Dumitru Aurel Ardeleanu şi 30.000 de lei Nicoletei Trif. În declaraţia de avere, Udrea mai arată că a obţinut venituri din funcţia de deputat de 58.900 de lei, dar şi 460.000 de euro din partajul cu Dorin Cocoş.
CITEŞTE ŞI Udrea: Coldea are nevoie de timp să muşamalizeze lucrurile. Eventual, până mă „rezolvă” pe mine
Elena Udrea este urmărită penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, fiind acuzată că a dobândit şi folosit bunuri despre care ştia că provin din infracţiuni. Elena Udrea este sub control judiciar din 29 ianuarie până în 29 martie, în dosarul Microsoft.
„Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori”, a arătat DNA, într-un comunicatul de presă.
Potrivit documentelor procurorilor DNA, Elena Udrea, fost ministru, în prezent deputat, era obligată să îşi declare averea, însă aceasta nu a notat, în declaraţiile de avere din 2010, împrumuturile acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, în condiţiile în care Udrea declara încasarea de dividende de la această societate.
„Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora”, se arată în documentele citate.
Pe de altă parte, în dosarul „Gala Bute”, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut luni aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, fiind suspectaţi de fapte de corupţie.
După ce DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, deputatul PMP a declarat că implicarea sa în dosarul „Gala Bute” este legată de declaraţiile pe care le-a făcut la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea, arătând că este o încercare de „intimidare” şi de „decredibilizare” a sa.