În cazurile fericite, omul şi animalul vor convieţui împreună pentru mult timp, fără probleme. În alte cazuri, stăpânul se va lupta cu posibile boli sau probleme de comportament ale animalului. Mai mult, omul nu ştie de unde provine animăluţul cumpărat şi în ce condiţii au fost crescuţi părinţii săi, fiind şanse mari să provină dintr-o „fabrică de animale”, unde acestea sunt chinuite şi ţinute în viaţă doar pentru a face pui, spun fundaţiile pentru protecţia animalelor.
„Prin achiziţionarea unui animal din pet-shop puteţi încuraja şi susţine comerţul ilegal cu animale. De cele mai multe ori, nu sunt respectate condiţiile de transport, de cazare şi de îngrijire a acestor animale, care ajung să se îmbolnăvească sau să fie chinuite în spaţii şi condiţii nepotrivite pentru nevoile lor. Animalele nu au acte de provenienţă şi nici certificate de sănătate”, a declarat Vier Pfoten pentru RTV.NET.
Organizaţia pentru protecţia animalelor spune că cea mai mare problema este riscul de a cumpăra – la un preţ comparabil cu cel al unui crescător autorizat, un animal bolnav, nevaccinat sau vaccinat necorespunzător, care să nu supravieţuiască sau care să prezinte probleme de sănătate ce îi pot afecta dezvoltarea ulterioară.
Cele mai multe pet shopuri le oferă cumpărătorilor carnete de sănătate şi certificate de „garanţie” – dacă animăluţul cumpărat are probleme, puteţi să îl aduceţi înapoi şi să vă primiţi banii. Însă, cum este posibil ca o fiinţă vie să aibă „garanţie”?
„Din păcate, în contextul de faţă, cuvântul „garanţie” este impropriu folosit, deoarece vorbim despre o fiinţă vie, nu despre un obiect. Din punct de vedere etic, garanţia oferită cumpărătorului ar trebui să fie cea a stării perfecte de sănătate a animalului în momentul achiziţiei„, precizează Vier Pfoten pentru RTV.NET.
„Întotdeauna cumpăraţi de la un crescător autorizat, cu o reputaţie bună, şi întotdeauna cereţi să vedeţi autorizaţia acestuia. Un crescător serios va va lasă să vedeţi puiul alături de părinţi şi va va răspunde întotdeauna bucuros tuturor întrebărilor pe care doriţi să i le puneţi despre animal. De asemenea, va va oferi sprijin în orice problema apărută după achiziţia animalului. Nu cumpăraţi animale din anunţurile din ziare, de pe Internet sau din pet-shop-uri. Dacă nu doriţi să cumpăraţi un animal, ci să oferiţi o casă unuia adoptandu-l, puteţi vizită adăposturile publice sau private, unde mii de animale de toate vârstele şi taliile aşteaptă şansă unei vieţi mai bune”, ne îndeamnă organizaţia pentru protecţia animalelor.
Ce spun, însă, reprezentanţii pet shop-urilor despre acuzaţiile aduse de iubitorii de animale? Reprezentanţii pet shop-ului Animax, unul dintre cele mai mari din ţară, ne-au oferit toate informaţiile necesare cumpărării unui animăluţ de la ei.
„Animalele comercializate de către Animax sunt achiziţionate de la crescători autorizaţi şi de la persoane fizice; acestea vin însoţite de documente de provenienţă cât şi de documente sanitar veterinare. Animalele achiziţionate de către Animax au o vârstă cuprinsă între 2 şi 3 luni”, a declarat pentru RTV.NET Alina Alupoaei, Project Manager la Animax.
„Pentru fiecare magazin, Animax are încheiat contract de colaborare cu o clinică veterinară locală; clinică asigura bunăstarea animalelor cât şi instruirea personalului din magazine în ceea ce priveşte îngrijirea animalutelor pe toată perioada şederii lor în magazine”, precizează reprezentantul pet shop-ului.
Într-adevăr, atunci când o persoană cumpără un animăluţ din pet shop, va primi o garanţie, la care se anexează informaţiile privind creşterea şi ingrjirea animalului respectiv. Pe lângă această garanţie, clientul beneficiază de o consultaţie medicală gratuită pentru animalul nou achiziţionat. De îndată ce medicul veterinar confirmă în faţă clientului că animalul este clinic sănătos, se încheie procesul de vânzare.
Alina Alupoaei a precizat şi care sunt cel mai vândute animăluţe de companie din cadrul pet shop-ului: căţeii din rasa bichon, pisicile persane, hamsterii şi peruşii.
Prin urmare, de preferat este să cumpăraţi un animale direct de la un crescător autorizat, sau, cel mai bine, să adoptaţi un animăluţ de la adăpost. Dacă preferaţi, totuşi, să luaţi un necuvântător de la pet shop, optaţi pentru magazinele de renume care oferă animăluţe de la crescători autorizaţi, cu acte de provenienţă.