Uciderea brutală a Anisei, care a fost împuşcată de şase ori de către talibani, chiar în curtea casei sale din provincia Kapisa este unul dintre cazurile din ce în ce mai frecvente din societatea afgană ale fetelor şi femeilor care vor să se emancipeze, să înveţe şi să lucreze.
Cazul ei a ridicat deopotrivă problema siguranţei femeilor din regiunile în care se află fiefuri de talibani, care sunt prea speriate ca să iasă din casă şi să meargă la şcoală sau la serviciu, de teama de a nu fi atacate de aceşti militanţi puternic îndoctrinaţi, care cred că au putere de viaţă şi de moarte asupra femeilor.
Cu numai o zi înainte de a fi ucisă, Anisa, o militantă dedicată luptei împotriva poliomielitei care afectează pe scară largă copiii din această ţară, scăpase de un atac asemănător. A doua zi însă, curajul de a ieşi din nou din casă şi a merge la asociaţia de caritate unde lucra, a costat-o viaţa. În zadar a încercat fratele ei să o salveze. Fata a murit la spital, din cauza rănilor provocate la stomac de cele şase gloanţe, scrie Daily Mail.
Într-un interviu pe care îl acordase odată publicaţiei britanice The Guardia, Anisa povestea că insurgenţii care o urmăreau sistematic îi puseseră în vedere să renunţe să mai lucreze. „Ştim totul despre tine şi trebuie să nu mai lucrezi!”, o ameninţaseră ei. Primise un telefon de la ei chiar şi în dimineaţa în care a fost ucisă, dar ea a ignorase ameninţările lor.
Malala, pakistaneza care a supravieţuit gloanţelor ucigaşe
Eleva Malala Yousufzai are numai 15 şi a supravieţuit unui atac ucigaş comis de talibani, în timp ce fata se afla în autobuzul care o ducea către şcoală. Malala îi criticase deschis pe militanţii talibani. Un glonţ îi străpunsese coloana vertebrală şi era gata să moară.
Talibanii au pedepsit-o astfel pentru că îi criticase. Fata a fost transportată în Marea Britanie, unde i s-a făcut operaţie şi i s-a scos glonţul din coloană, la un spital din Birmingham, scrie presa britanică.
Malala era recunoscută pentru educaţia ei şi pentru faptul că era o înfocată apărătoare a drepturilor femeilor. La începutul anului 2009, ea a povestit, sub pseudonum, pe un blog pentru BBC despre cum este viaţa sub regimul talibanilor, precum şi aspiraţiile ei privind dreptul la educaţie al fetelor afgane.
În anul următor, New York Times realiza un documentar despre viaţa ei, iar Malala a devenit un simbol naţional afgan al luptei pentru drepturile femeilor. Malala este acum în Marea Britanie şi se reface după operaţie. Îi este frică să se întoarcă în Pakistan, unde ar putea fi ucisă de talibani.