Aniversare: 50 de ani de circ în România

Premiera unui spectacol grandios, prilejuit de aniversarea a 50 de ani de la apariţia primului circ din România, a avut loc duminică seară, la Circul Globus, în prezenţa unui numeros public din care nu au lipsit copiii.
Romania TV
31 oct. 2011, 10:15
Aniversare: 50 de ani de circ în România

Cea de-a XI-a ediţie a Circ & Variete Globus a adus duminică la Bucureşti, cu ocazia premierei spectacolului „Galele Circului”, elefanţi, foci, lei, cai, papagali şi poveşti noi pentru oameni mici şi mari, dar şi numere care au ţinut spectatorii cu sufletul la gură prin periculozitatea lor, potrivit AGERPRES.

Show-ul a debutat cu „Globul morţii” – o structură din oţel în formă de sferă, în care patru tineri îndrăzneţi intră cu câte o motocicletă pe care o turează la maximum. Sfidând parcă legile fizicii, cei patru brazilieni din trupa Diorios reuşesc să se rotească având o viteză de 80 de kilometri pe oră, deşi globul are un diametru de numai patru metri.

Un număr special este cel al dresurii de lei, între protagonişti fiind leoaica albă Iris, unul dintre cele 50 de exemplare din lume, sau leul Sindbad, care execută un număr unic în lume – mersul pe frânghie.

Alte numere de dresură au avut în rolurile principale două foci din Italia, papagali, dar şi un elefant adus din Germania.

Finalul spectacolului a fost cu totul special. În scenă au intrat 51 de dansatori costumaţi simbolic în lumânări aprinse, cu artificii pe cap, întruchipând un tort uriaş pentru cei 50 de ani ai Circului Globus. Tot atunci spectatorii au asistat la un moment emoţionant: în scenă au intrat, alături de directoarea circului, Brânduşa Novac, foşti artişti consacraţi ai circului, care au salutat publicul şi i-au urat „La mulţi ani” Circului Globus, cu lacrimi în ochi.

Un film alb-negru – „50 de ani de succes”, realizat de Brînduşa Novac – le-a reamintit celor mari şi le-a prezentat celor mai mici spectatori începuturile apariţiei primului circ stabil din România, de care se leagă întreaga tradiţie a circului românesc modern – „Circul Sidoli” – construit la Bucureşti în 1874, pe locul unde astăzi se afla Berăria Gambrinus. După ce în 1954, prin achiziţionarea Circului Krateyl de către stat, s-au pus bazele Circului de Stat, arta circului românesc a trecut printr-o perioadă înfloritoare. Clădirea Circului de Stat din Bucureşti, construită în 1961, una dintre cele mai mari din Europa la acea vreme, găzduieşte spectacole de înaltă calitate artistică, urmând tradiţia circului românesc.  În perioada anilor ’60 – ’70 a fost apoi reprezentată de o înflorire a artei acrobatice din ţară noastră, turneele în străinătate ducând peste hotare faima şcolii româneşti de circ, care cuprindea talentaţi acrobaţi, echilibrişti, iluzionişti şi dresori.

Spectacolul „Galele Circului” poate fi văzut până pe 12 februarie, la Circul Globus din Capitală.

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Băsescu. Greșeală monumentală a fostului președinte
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul în lacul Colibița. Se afla cu prietenii la scăldat când s-a dezechilibrat și a căzut de pe ponton
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Chinurile Ioanei, fata maltratată de iubitul polițist: Violată de tată, părăsită de mamă! "Mi-a zis că e sfâșiată"
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...