Aniversare de 25 de ani a Google. La mulţi ani, Google!

Această ediție specială a Doodle-ului subliniază nu doar trecutul și parcursul Google, ci și relația sa continuă cu utilizatorii de pe întreg globul, subliniind determinarea de a inova și de a contribui la dezvoltarea societății digitale.
Filip Stan
27 sept. 2023, 07:50
Aniversare de 25 de ani a Google. La mulţi ani, Google!

Aniversare de 25 de ani a Google. Google a marcat sărbătorirea celor 25 de ani de existență printr-un Doodle special, reflectând evoluția și impactul companiei în lumea digitală. Doodle-ul celebrează nu doar aniversarea, ci și misiunea constantă a Google de a organiza informațiile lumii și a le face accesibile și utile pentru toți.

În urmă cu 25 de ani, doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Sergey Brin și Larry Page, s-au întâlnit și și-au unit viziunile pentru a face World Wide Web un loc mai accesibil. Lucrând din camerele lor de cămin, au dezvoltat un prototip pentru un motor de căutare mai eficient, mutând ulterior operațiunile în primul birou Google – un garaj închiriat. La data de 27 septembrie 1998, Google Inc. a fost oficial înființată.

De atunci, multe s-au schimbat, inclusiv logo-ul Google, așa cum se reflectă în Doodle-ul de astăzi, dar misiunea a rămas aceeași. Miliarde de oameni din întreaga lume folosesc Google pentru a căuta, a se conecta, a lucra, a se juca și multe altele. Google mulțumește tuturor pentru evoluția alături de companie în ultimii 25 de ani și este entuziasmată să vadă ce le rezervă viitorul împreună.

A dat şatra de romi din Baia Mare pe un job la Google în New York. Povestea de viaţă impresionantă a Rowenei Marin, tânăra romă care şi-a depăşit condiţia şi a ajuns să lucreze într-una dintre cele mai mari companii din lume
Sărbătorind un 25 de ani de la înființare, Google a ilustrat această aniversare printr-un Doodle special, reflectând traseul și impactul pe care compania l-a avut în universul digital. Însă nu doar aniversarea este marcată în această grafică, ci și misiunea continuă a Google de a organiza conținutul online și de a-l face disponibil și util pentru întreaga planetă.

La aniversarea de 25 de ani, Google se confruntă cu cel mai mare proces antitrust al unei generații

CEO-ul Google, Sundar Pichai, a adus ieri, marți, un elogiu istoriei gigantului tehnologic care a aniversat 25 de ani. În discursul său a vorbit despre succesul Google – improbabil, în opinia multora – de a oferi fiecărui utilizator un gigabyte de stocare (pariu riscant al Gmail), a menționat eșecurile companiei (software-ul de productivitate Google Wave), și a povestit despre luptele sale de-a lungul anilor, în care a “trebuit să răspundem la întrebări dificile despre viitorul Google.”“În anii 2000, era provocarea ‘cât de mult va rezista realmente web-ul?’”, a scris Pichai. “În anii 2010, oamenii se întrebau dacă ne putem adapta la era calculatoarelor mobile și dacă nu cumva căutarea era ‘pe terminate?’ De fiecare dată am avut răspunsuri potrivite vremii și am devenit mai puternici cu fiecare pas.”Exact la o săptămână de la momentul la care Pichai și-a publicat postarea, Google se va confrunta cu o altă întrebare dificilă despre viitorul său – și dacă extinderea companiei la dimensiunea la care este astăzi a însemnat încălcarea legii sau nu.Marțea viitoare Google va merge în instanță într-o bătălie legală istorică împotriva guvernului federal – un caz antitrust generațional care ar putea avea repercusiuni în întreaga industrie tehnologică. Este un caz pe care alți giganți din Silicon Valley îl vor urmări pentru a vedea cum ar putea interveni guvernul în probleme-cheie precum acordurile de distribuție sau alte tactici de creștere.Confruntarea, numită de Forbes SUA “U.S. et al vs. Google”, este primul proces de concurență al erei internetului modern, cel mai notabil caz de antitrust din domeniul tehnologiei de când Microsoft s-a confruntat cu procurorii federali acum mai bine de 20 de ani.

Google a premiat cele mai frumoase castele și cetăți ale României. Cum arată TOPUL
Însă atunci, când producătorul de software Windows a fost acuzat că își folosește dominația pe piața calculatoarelor personale pentru a-și sprijini în mod injust browserul Internet Explorer, lumea abia începea să se conecteze la internet. Astăzi, companiile de tehnologie pătrund în fiecare aspect al vieții cotidiene – cu ceasuri inteligente urmărindu-ne alergarea de dimineață, cu mașini fără șofer care circulă pe străzi și ChatGPT care scrie discursuri pentru politicieni.”Va fi o bătălie destul de mare”, a declarat Donald Polden, specialist în dreptul concurenței și decan emerit la Școala de Drept a Universității Santa Clara: “Microsoft a dus cazurile de monopolizare antitrust la un anumit nivel în arena tehnologică. Procesul Google are loc într-o piață mult mai contemporană și mai dinamică. Este prima mare poziție pe care o ia guvernul federal.”La baza procesului, care a fost inițial depus în 2020 de Departamentul de Justiție și de câteva state, sunt contractele Google cu producătorii de dispozitive – afaceri lucrative care fac din căutarea Google opțiunea implicită pe telefoane. Piatra de temelie a acestor afaceri este un contract cu Apple nedezvăluit în valoare de miliarde de dolari, care face din Google motorul de căutare implicit pe software-ul iOS care alimentează iPhone-urile, iPad-urile și Mac-urile.Conform plângerii originale a Departamentului de Justiție, Pichai și CEO-ul Apple, Tim Cook, s-au întâlnit în 2018 pentru a discuta cum ar putea colabora pentru a genera venituri.

După întâlnire, un angajat Apple i-a scris unui angajat Google: “Viziunea noastră este că lucrăm ca și cum am fi o singură companie.” Departamentul de Justiție a afirmat la momentul respectiv că aproape jumătate din traficul de căutare al Google provenea de pe dispozitivele Apple. Acordul este atât de important încât Google îl consideră o situație de “Cod Roșu”, a menționat plângerea.Într-un document pre-proces depus vineri, Departamentul de Justiție a adăugat: “Acordurile implicite de distribuție ale Google cresc costurile de schimb pentru utilizatori și, prin urmare, mențin monopolul Google în serviciile de căutare generale. Fac acest lucru alimentând avantajul de scară al Google și diminuând capacitatea concurenților din căutarea generală de a concura.”La solicitarea unui comentariu din partea Forbes SUA, Google a indicat către o postare pe blog publicată vineri de șeful departamentului legal, Kent Walker. “Intenționăm să demonstrăm în procesul nostru că acordurile noastre de distribuție a căutării reflectă alegeri făcute de browsere și producători de dispozitive bazate pe calitatea serviciilor noastre și preferințele consumatorilor”, a scris el.

“Posibilitatea obținerii mai ușoare a produselor pe care oamenii le doresc aduce un beneficiu consumatorilor și este susținută de legea antitrust americană.”Google a inclus grafice pas cu pas pentru schimbarea motorului de căutare implicit al Safari, menționând că este necesară doar o dublă apăsare pe desktop și patru apăsări pe iPhone.Procesul vine într-un moment de incertitudine existențială pentru companie. Ascensiunea ChatGPT al OpenAI l-a prins pe Google nepregătit, trimițând compania într-un vârtej pentru a-și reorganiza echipele și a accelera dezvoltarea produselor, în ciuda muncii pionieratului făcută de Google în domeniu. Google susține că va argumenta că rivalii precum OpenAI și Amazon sunt concurenți puternici, în timp ce guvernul federal va susține probabil că puterea monopolului Google îi conferă un avantaj injust în deținerea tehnologiilor emergente precum inteligența artificială.Google a rezistat acestor critici de ani de zile. Compania procesează aproximativ 90% din toate căutările online din SUA. Această cotă de piață vastă este fundamentul afacerii gigantului Google în publicitate, care generează cea mai mare parte din cele 280 de miliarde de dolari anuale ale companiei și care a propulsat-o la o capitalizare de piață de 1,7 trilioane de dolari.Și acest caz este primul pas.

Mai devreme în acest an lui Google i s-a intentat un alt proces antitrust separat, de data aceasta concentrat pe operațiunile sale de publicitate digitală și pe procesul de licitație online. În paralel, compania se confruntă cu monitorizare continuă în Europa, unde a fost deja amendată cu miliarde de dolari pentru practici de publicitate “abuzive” și contracte Android.Procesul, programat să dureze 10 săptămâni, va avea parte de un număr semnificativ de figuri importante din tehnologie. Se așteaptă să depună mărturie Pichai și o serie de executivi din partenerii și rivalii Google, inclusiv Apple, Microsoft și nou-veniții mai mici. Scopul procesului va fi să se stabilească dacă Google este vinovat de încălcarea legii antitrust; dacă acest lucru este adevărat, se va ține un alt proces pentru a decide măsurile necesar a fi luate, care pot include plata de daune sau restructurarea companiei.

Deși acest caz reprezintă o bătălie legală remarcabilă, este mai puțin expansiv decât era inițial – o victorie majoră pentru Google înaintea procesului.

În august, judecătorul Amit Mehta, care prezidează procesul în Districtul Columbia, a restrâns semnificativ domeniul cazului pentru că, în unele argumente, guvernul nu a “demonstrat efectul anticoncurențial necesar” pentru a arăta că Google a încălcat legea. Mehta a respins elemente-cheie ale plângerii, inclusiv argumentele că Google a proiectat – sau nu? – paginile sale de căutare pentru a exclude servicii terțe precum Yelp sau Tripadvisor.”Există probabil alte companii care așteaptă și se întreabă: ‘Dacă guvernul pune cătușe lui Google, există o oportunitate strategică pentru noi?’”, a spus Polden.Cu siguranță, Richard Socher, CEO al You.com, un motor de căutare bazat pe AI, speră ca guvernul să pună limite pentruGoogle. El a subliniat puterea setărilor implicite și importanța acordului cu Apple pentru Google. Produsul companiei sale nu se află pe lista motoarelor de căutare pe care utilizatorii le pot alege pentru a le seta ca implicit pe browserul Safari al Apple (cu atât mai puțin opțiunea presetată).

Tragerea la răspundere a Google ar putea ajuta să se facă loc pentru mai mulți concurenți, a spus Socher pentru Forbes:”Miza principală aici este distribuția. Consumatorii și-ar da seama că, de fapt, pot alege din mai multe alternative.”În ultimii ani, marile companii de tehnologie au devenit țintele preferate ale autorităților de reglementare antitrust și ale legislativului mai multor țări.Compania-mamă a Facebook, Meta, a fost mult timp supusă scrutinelor pentru achizițiile de competitori precum Instagram și WhatsApp, iar FTC a încercat și a eșuat să interzică Meta să achiziționeze startup-ul VR Within. Congresul a mai atacat afacerea Amazon, care vinde sub marca proprie –  Amazon -haine, mâncare și bunuri de consum precum baterii și scutece.În 2013 Comisia Federală pentru Comerț a încheiat o investigație de doi ani asupra Google după acuzații de generare de rezultate de căutare părtinitoare. În cele din urmă, agenția nu a întreprins nicio acțiune de aplicare a legii. Săptămâna trecută Google a ajuns la un acord cu o serie de state în legătură cu o acțiune antitrust privind piața sa de aplicații și taxa de 30% pe care o percepe dezvoltatorilor de software. Procesul urma să înceapă luna viitoare.

Faptul că Google nu a suportat încă nicio consecință serioasă ca urmare a acestor investigații a întărit compania, spun grupurile de avocați ai consumatorilor, iar o voce a oponenților emite ipoteza “Avem o oportunitate reală de a reconstrui internetul și de a crea mai multe opțiuni pentru oamenii de peste tot” – Sasha Haworth, director al Tech Oversight Project.

 

Google renunţă la aplicaţia Podcasts

Aplicaţia Google Podcast se va închide, urmând ca podcast-urile oferite de gigantul american să fie disponibile în YouTube Music.

Google Podcasts îngroaşă rândul aplicaţiilor şi serviciilor închise de companie în ultimii ani, fiind doar ultima dintr-un lung şir de produse trecute pe linia moartă.

În acest caz, este vorba de o decizie strategică, prin care podcast-urile sunt mutate din aplicaţia dedicată în YouTube Music.

Google urmează, astfel, exemplul Spotify, care a pus la un loc muzica şi podcast-urile. Dacă în cazul Spotify numărul mare de utilizatori ai aplicaţie Spotify a fost factorul determinant, aici este vorba de numărul redus de utilizatori ai aplicaţiei Google Podcasts.

Conform unui studiu făcut de Edison în Statele Unite, dintre utilizatorii Google care ascultă podcast-uri, 23% le ascultau pe YouTube şi doar 4% în aplicaţia Google Podcasts.

Cu alte cuvinte, utilizatorii oricum se îndreptau spre YouTube pentru podcast-uri, iar aplicaţia dedicată avea prea puţini utilizatori.

Compania le oferă, totuşi, celor care foloseau Google Podcasts posibilitatea migrării datelor prin intermediul formatelor RSS şi OMPL.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Minge de foc traversează cerul deasupra Statuii Libertății, provocând panică și investigații ample
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'