Această cerere îl vizează pe Adil Öksüz, considerat de Ankara ca fiind șeful operațional al puciștilor. El fusese arestat în Turcia la câteva ore după puciul eșuat la 15 iulie 2016, dar apoi eliberat în condiții obscure, după care a dispărut.
În august trecut, după ce unele publicații turce au preluat zvonuri potrivit cărora el s-ar putea afla în Germania, Ankara a trimis o notă diplomatică Berlinului, cerând autorităților germane să verifice această pistă.
Prezența lui Öksüz în Germania nu a fost confirmată public de surse oficiale nici în Germania, nici în Turcia.
Potrivit Anadolu, cererea de extrădare a fost făcută la cererea unui tribunal din Ankara, unde Adil Öksüz este judecat în absență alături de alți 485 de inculpați într-unul din numeroasele procese legate de lovitura de stat eșuată, potrivit Agerpres.
Documentul a fost transmis Ministerului Justiției turc în competența căruia intră trimiterea acestuia în Germania, potrivit Anadolu. Autoritățile turce îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, autoexilat în SUA, de a fi în spatele puciului eșuat pe care l-ar fi condus cu ajutorul frăției puternice pe care o conduce, fapt negat de acesta.
Citeşte şi Turcia neagă că ar fi oferit bani pentru a-i fi predat Fetullah Gulen
Potrivit guvernului turc, Öksüz, profesor de teologie, a fost persoana responsabilă de asigurarea coordonării din Turcia între Gulen și elemente din armata turcă pentru înlăturarea președintelui Recep Tayyip Erdogan de la putere. Această cerere de extrădare survine în contextul în care relațiile între Turcia și Germania sunt extrem de tensionate de luni de zile, mai ales din cauza criticilor Berlinului la adresa situației drepturilor omului, potrivit Agerpres.
Peste 50.000 de persoane au fost arestate în Turcia de la puciul ratat și mai mult de 100.000 concediate sau suspendate. Pe lângă cercurile guleniste, aceste epurări au vizat opozanți prokurzi, media critice puterii și organizații neguvernamentale.