Intervalul 16.12.2016 ora 20 – 17.12.2017 ora 20:
Vremea se meníne închisă. Cerul va fi noros și va continua să ningă în întrega zonă montană. Trecător la altitudini mai mici de 1500 metri precipitațiile pot fi și mixte, favorizând depunerea de polei. Cantitățile de precipitații vor fi însemnate, depășind local 10 l/mp și izolat 15 l/mp, astfel încât stratul de zăpadă va crește cu 15 – 20 cm. Vântul va prezenta intensificări temporare cu rafale de 45-55 km/h, iar în zona înaltă peste 70 km/h, viscolind și spulberând zăpada. Local se va semnala ceaţă, asociată şi cu depunere de chiciură pe creste. Peste 1800 m: temperaturi minime: -8 la -6 gr.C; temperaturi maxime mâine: -4 la -2 gr.C Sub 1800 m: temperaturi minime: -6 la -3 gr.C; temperaturi maxime mâine: -2 la 1 gr.C
Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă: La altitudini de peste 1800 m:
RISC MARE (4): Pe fondul ninsorilor însemnate prognozate în următoarele două zile, stratul de zăpadă nou format va fi puțin stabilizat, fiind de tip pulver. Actualul strat de zăpadă are rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale sau cu straturile mai vechi. Pe văi şi în zonele adăpostite se vor acumula noi depozite de zăpadă, iar pe versanți se vor forma în continuare plăci de vânt cu rezistență scăzută. Pe numeroase pante suficient de înclinate, chiar şi spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. La altitudini mai mici de 1800 m: RISC MODERAT (2): În ultimele 24 ore s-au depus izolat peste 20 cm de zăpadă proaspătă generând un strat puțin stabilzat. Peste acesta se va depune un nou strat, în general de peste 30 cm, constituit din zăpadă relativ umedă (ninsă la temperaturi apropiate de zero grade). Acest ultim strat va acționa asupra stratului precedent, îngreunându-l suplimentar. Astfel, în condiții de noi suprasarcini, pe pantele foarte înclinate, partea superioară a stratului total de zăpadă poate aluneca, declanșând avalanșe de dimeniuni mici și medii, dar la peste 1600 metri existând posibilitatea declanșării de avalanșe și spontane, de dimensiuni mai mici.
Salvamont România anunţă că sezonul de practicare a sporturilor de iarnă a debutat în forţă, dar nu neapărat în cel mai fericit fel. În ultimele 24 de ore, s-au primit 19 apeluri de urgenţă, cele mai multe pentru salvamontiştii din Lupeni.
”O zi plină pentru salvamontişti, semn că sezonul de practicare a sporturilor de iarnă a debutat în forţă, dar nu neapărat în cel mai fericit fel. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont, s-au primit 19 apeluri de urgenţă”, au anunţat, duminic dimineaţă, reprezentanţii Salvamont România.
Cele mai multe apeluri, respectiv şase, au fost pentru Salvamont Lupeni. Au mai fost 4 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov, 3 apeluri pentru Salvamont Cavnic, 2 apeluri pentru Salvamont Predeal, 2 apeluri pentru Salvamont Mureş, 1 apel pentru Salvamont Gorj şi 1 apel pentru Salvamont Dâmboviţa.
De asemenea, s-au mai primit alte 21 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre zona montană.
Salvamontiştii recomandă responsabilitate şi atenţie în desfăşurarea activităţilor montane.
Întreaga ţară este, duminică, până la ora 18.00, sub incidenţa unei informări meteorologice de ninsori, lapoviţă, ploi şi polei, pentru opt judeţe fiind emisă avertizare cod portocaliu.
În zonele montane, vântul va avea intensificări, iar la rafală va depăşi 60 – 70 de kilometri la oră.