ANM a emis o avertizare COD GALBEN. Sfârșitul săptămânii aduce o îmbunătățire a vremii, deși, local, vor mai unele averse și furtuni. În regiunile estice, maximele vor urca până la 30 de grade în unele zone.
Meteorologii anunţă cod galben de instabilitate atmosferică, până sâmbătă seară, în zonele montane, în Crişana şi local în Maramureş şi Transilvania.
ANM a emis, sâmbătă, o avertizare de instabilitate atmosferică. Aceasta intră în vigoare la ora 12.00 şi este valabilă până la ora 22.00.
”În zonele montane, în Crişana şi local în Maramureş şi Transilvania vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (viteze în general de 55…65 km/h), averse, descărcări electrice şi izolat grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, anunţă ANM.
Anticiclon în România! Meteorologii Accuweather anunţă inversiune termică
Potrivit sursei citate, în Bucureşti vremea va fi caldă. ”Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare (viteze în general de 35…45 km/h)”, a transmis ANM.
Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat cum va arăta vremea în toată țara.
„Este posibil să avem probabilitate destul de ridicată ca weekend-ul să fie caracterizat de temperaturi în cea mai mare parte a țării, între 20 până la 29 grade Celsius, cu 27-28 de grade, inclusiv în Capitală. O vreme în general frumoasă și caldă în cea mai mare parte a țării, însă doar izolat, în partea de vest și la munte posibile averse de scurtă durată.
Până atunci, însă după cum știm astăzi, până în această seară, la ora 23:00 rămâne în vigoare, pentru zone din partea de vest a țării, o atenționare meteorologică de cod galben, pentru că fenomenele de instabilitate vor mai fi prezente și vorbim de averse cu caracter torențial și cantități de apă care pot depăși 15-25L/m², izolat 30-40L/m²„, a explicat Elena Mateescu.
ANM-Avertizare-generala-T0-240525095755Potrivit meteorologilor, temperatura maximă va fi de 27…28 de grade. Mai multe estimări preconizează că 2024 va fi un alt an care va bate recorduri de căldură. La ce ne putem aștepta în următoarele luni?
Anul a început deja cu o vreme caldă, aprilie 2024 fiind a 11-a lună consecutivă în care se înregistrează cea mai caldă temperatură medie măsurată vreodată la nivel mondial.
2024 ar putea fi primul an în care temperatura medie globală va fi cu 1,5°C mai ridicată decât media din perioada 1991-2020. Anul trecut, perioada februarie 2023 – ianuarie 2024 a atins acest prag, deși nu a fost chiar întregul an calendaristic.