Anne Frank, surpriza de la google pe 25 iunie. Cine a trădat-o pe Anne Frank!

După șase ani de investigații, o echipă de cercetători a identificat un posibil suspect în cazul trădării Annei Frank, al cărei jurnal reprezintă una dintre cele mai valoroase mărturii ale dramei evreiești din timpul ocupației naziste.
Filip Stan
25 iun. 2022, 01:09
Anne Frank, surpriza de la google pe 25 iunie. Cine a trădat-o pe Anne Frank!

Anne Frank este subiectul unui doodle animat la google pe 25 iunie. Anne Frank a fost unul dintre miile de copii evrei ce au fost omorâți în timpul Holocaustului. Ea a devenit un nume cunoscut în întreaga lume și una dintre cele mai dezbătute victime ale holocaustului după ce jurnalul său ”Jurnalul unei tinere fete” a fost publicat de către tatăl său, câțiva ani mai târziu de la moartea ei.

Acest jurnal este astăzi una dintre cele mai cunoscute cărți și a fost tradus în câteva zeci de limbi. De asemenea, a fost adaptat și pus în scenă în câteva piese de teatru și filme, în întreaga lume.

O investigație, care a durat de șase ani, în cazul nerezolvat privind trădarea Annei Frank a identificat un suspect care ar fi dat-o pe mâna naziştilor pe celebra autoare a unui jurnal pe care l-a ținut timp de doi ani în ascunzătoarea sa din Amsterdam. Arestată de naziști, Anne Frank a murit în lagărul de concentrare de la Bergen-Belsen, în februarie 1945.
O persoană relativ necunoscută, notarul evreu Arnold van den Bergh, a fost identificat de o echipă de investigatori din care a făcut parte fostul agent FBI american Vincent Pankoke, alături de circa 20 de istorici, criminaliști și specialiști în baze de date. La mai bine de 75 de ani după ce naziștii au luat cu asalt anexa din Amsterdam, cercetătorii au concluzionat că Van den Bergh a fost „foarte probabil” cel care a trădat familia Frank pentru a-și salva propria familie, a declarat Pieter van Twisk, membru al echipei de cercetare, pentru cotidianul olandez NRC.

Elena Caragiani-Stoenescu, Google Doodle. Se împlinesc 135 de ani de la naşterea primei femei pilot din România
Anne Frank a fost descoperită pe 4 august 1944, după doi ani petrecuți în ascunzătoare. Miep Gies, una dintre ajutoarele familiei, a păstrat în siguranță jurnalul Annei Frank până când a fost publicat de tatăl acesteia, Otto, în 1947, la doi ani după ce ea a murit în lagărul de la Bergen Belsen, la vârsta de 15 ani. Antrenând imaginația a milioane de cititori din întreaga lume, jurnalul Annei Frank  a fost tradus în 60 de limbi.

Încercarea de a identifica trădătorul nu a avut ca scop urmărirea penală, ci rezolvarea unuia dintre cele mai importante mistere din Olanda, care s-au petrecut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe baza tehnicilor de cercetare Big Data a fost întocmită o dată de baze cu liste de colaboratori naziști, informatori, documente istorice, dosare ale poliției și cercetări anterioare în vederea descoperirii unor noi piste, informează Agerpres.

TOP căutări Google 2021: Prăjitura „Să fac spume dacă ştiu”, Euro 2020, Emma Răducanu şi certificat covid
Zeci de scenarii și locații ale suspecților au fost vizualizate pe o hartă pentru identificarea unui trădător, pe baza cunoștințelor despre ascunzătoare, a motivului și a oportunității. Constatările noii cercetări urmează să fie publicate într-o carte semnată de autoarea canadiană Rosemary Sullivan, intitulată „The Betrayal of Anne Frank” (Trădarea Annei Frank).

Scurta biografie a Annei Frank

Anne Frank s-a născut în Frankfurt, în 1929, într-o familie cu origini evreiești. Odată cu instaurarea regimului nazist, tatăl ei, Otto, om de afaceri, și-a dus soția și cele două fete în Amsterdam.

Cu ocazia celei de-a 13-a aniversări, Anna a primit drept cadou un jurnal, în care a început să-și noteze gândurile și să descrie realitatea anilor 40.

Începând cu iulie 1942, familia Frank se ascunde în biroul din spatele depozitului afacerii lui Otto, după ce Margot a fost înștiințată că va fi deportată într-un lagăr de muncă forțată.

Ultimele rânduri din jurnal au fost consemnate în data de 1 august 1944 – la trei zile distanță, ascunzătoarea a fost descoperită de Gestapo, iar familia a ajuns la Auschwitz.

Pentru a se ascunde, familia Frank a folosit un pasaj secret. Cele două surori au fost transferate în lagărul de concentrare Bergen-Belsen, unde au murit în martie 1945 din cauza unei epidemii de tifos.

Publicat post-mortem cu ajutorul tatălui fetei, care a supraviețuit războiului, Jurnalul Annei Frank a fost publicat pentru prima oară în 1947 și tradus în șaizeci de limbi, devenind o lucrare de referință pentru evenimentele antisemite din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Jurnalul Annei Frank publicat în engleză
Otto Frank a fost singurul supraviețuitor al familiei. Miep Gies, cea care a recuperat jurnalul lui Anne Frank după ce familia a fost arestată, i l-a dat lui Otto după ce acesta s-a întors în Amsterdam din lagărul de concetrare.

În timp ce citea jurnalul, tatăl și-a dat seama că fiica lui a păstrat o înregistrare exactă și bine scrisă a timpului petrecut de ei în ascunzătoare și a decis să-l publice.

Prima data jurnalul a fost publicat în olandeză sub denumirea de „Het Achterhuis. Dagboekbrieven 14 Juni 1942 – 1 Augustus 1944” (Anexa: Note de jurnal 14 iunie 1942 – 1 august 1944). Foarte curând a fost tradus în engleză și publicat în 1952 cu titlul: Anne Frank: Jurnalul unei tinere fete”.

Traducerea în engleză a devenit foarte populară și foarte curând a fost adaptată în scenarii de film. De-a lungul anilor jurnalul a fost tradus în peste 60 de limbi și este considerat cea mai răspândită și citită carte a secolului 20.

DailyBusiness
România nu poate trece la moneda euro! Declarațiile lui Mugur Isărescu
Spynews
“Domnul are poză cu familia, eu sunt măritată și gravidă”. Artistă din România, deranjată de mesajele pe care le primește de la pretendenți. Cum îi pune la punct | FOTO
Bzi.ro
E veste momentului în show-bizz: Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit! Totul a ieșit la iveală acum!
Fanatik.ro
Amendă de peste 3.000 de lei pentru șoferii care au acest lucru pe geamul mașinii. Puțini știu că e ilegal
Capital.ro
Dezastru pentru HALEP. A primit noul verdict chiar după prima victorie din circuit
Playtech.ro
Cum arăta în tinerețe Raed Arafat. Este de nerecunoscut, imaginile au surprins pe toată lumea
DailyBusiness
Adrian Câciu face promisiuni! Planul de reducere a deficitului, pe 7 ani, amânat!
Adevarul
Lipă, arătată cu degetul pentru scandalul din sportul românesc: „Ea a refuzat să plătească medaliații!“
wowbiz.ro
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit de un șofer care nu s-a asigurat
Fostul iubit al Flaviei Mihășan de la Neatza, în tandrețuri cu Amna! Imagini incendiare cu cei doi | FOTO
Spynews
Andreea Bostănică și-a cumpărat casă nouă de ziua ei de naștere. Imagini cu locuința visurilor ei / FOTO
Evz.ro
Desertul perfect, de mâncat în familie. Plăcintă de bezea cu lămâie
Ego.ro
De nerecunoscut! Mircea Geoană, cu părul lung și creț, ăn TINEREȚE! Imagini unice
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
kanald.ro
Data exactă la care vor fi virate tichetele sociale în luna octombrie. Banii intră direct pe carduri
Cancan.ro
Mario Fresh şi fiica Andreei Esca s-au despărţit după 8 ani de relaţie ! Avem toate detaliile: ”Nu mai plânge când mă suni”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Șoferii obligați să oprească mașina. Nu pot conduce peste limită
StirileBZI
Românii vor primi un salariu mai mare cu 12,5%! Ce condiții trebuie îndeplinite
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
stirilekanald.ro
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit angajatul până când nu a mai mișcat
substantial.ro
Melania Trump susține dreptul la avort în memorii, contrazicând poziția soțului său
MediaFlux
O TAXĂ NOUĂ pe capul românilor. PLĂTESC cei care STAU LA BLOC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cel mai bun moment pentru a merge în safari nu este atunci când v-ați aștepta