Majoritatea posturilor, mai exact 23.332, sunt destinate persoanelor fără studii superioare sau cu studii primare și gimnaziale. Aceste poziții, căutate în diverse sectoare care nu necesită o calificare avansată, reflectă o tendință actuală a pieței muncii din România, unde companiile caută personal pentru activități de bază care necesită îndemânare, dar nu și o pregătire specializată.
– Muncitori necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie și montaj faianță: aproximativ 1.900 de posturi.
– Asamblatori piese: 1.269 de poziții.
– Manipulanti marfă: 1.174 de posturi.
– Curieri: 1.007 poziții disponibile.
– Lucrători comerciali: 717 posturi.
De asemenea, angajatorii sunt în căutare de ambalatori manuali (683 poziții), muncitori necalificați la spargerea și tăierea materialelor de construcții (656 poziții), confecționeri articole textile (639 poziții) și ajutoare de bucătar (590 poziții).
Pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale, ANOFM a identificat 3.177 de locuri de muncă, potrivit DC Business. Cele mai căutate poziții sunt pentru agenți de securitate, vânzători, lucrători comerciali și gestionari, indicând un interes crescut în domeniile de retail și securitate.
Pentru cei cu studii profesionale, există 2.551 de posturi vacante. Printre acestea se numără locuri de muncă pentru lăcătuși mecanici, confecționeri-asamblori de articole textile, sudori, operatori în confecționarea îmbrăcămintei și dulgheri, toate aceste meserii având o cerere constantă pe piața românească.
Oferte de muncă pentru românii cu studii superioare
Pentru persoanele cu studii superioare, ANOFM a raportat 1.025 de locuri de muncă vacante. Printre pozițiile disponibile pentru această categorie de candidați se numără cele pentru tehnicieni-operatori la roboți industriali, consilieri financiari, ingineri, manageri de proiect și programatori, semn că și sectorul tehnologic și de inginerie continuă să fie dinamic.
Locuri de muncă în străinătate
ANOFM oferă, de asemenea, oportunități de angajare în străinătate prin rețeaua EURES România, cu un total de 148 de locuri de muncă vacante în diverse țări europene. Germania are cea mai mare cerere, cu 60 de posturi pentru sudori MAG, electricieni, lucrători în prelucrarea metalelor, operatori de stivuitor, muncitori în producție și șoferi de autobuz.
Letonia are 30 de posturi disponibile pentru sudori, iar Austria oferă 26 de locuri pentru mecanici auto, lăcătuși mecanici și tehnicieni de prelucrare și vopsire industrială. Belgia pune la dispoziție 16 posturi pentru muncitori necalificați la întreținerea infrastructurii rutiere și tehnicieni în telecomunicații. Olanda oferă 10 poziții pentru lucrători în producția de bulbi de flori, iar alte posturi sunt disponibile în țări precum Malta, Slovenia, Irlanda și Franța, în domenii precum inginerie electrică, îngrijire a persoanelor și măcelărie.