Anonymous se laudă că a pus mâna pe „secrete” publice. Vezi ce spun cei care au fost ţinta atacului

Într-un anunţ postat pe anonops.ro, se anunţă că site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE) a fost spart şi documente "interesante" au fost sustrase după o "lungă sesiune de hacking".
Roxana Gagiu
18 feb. 2012, 11:53
Anonymous se laudă că a pus mâna pe

Anonymous spune că a descărcat 2,8 GB ce conţin peste 1800 de documente, organizate în 297 de foldere. Pe forumul Softpedia, un utilizator susţine că în aceste documente este vorba despre achiziţionarea unui computer de 300.000 dolari în cadrul unui proiect cu un institut norvegian.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică spun că documentele prezentate pe site-ul anonops.ro sunt publice şi sunt postate pe o pagină de intranet pentru ca partenerii norvegieni să poată avea acces la aceste date.

Răspunsul institutului la solicitarea RTV.NET îl puteţi citi mai jos:

Nu ni s-a spart site-ul, nu au intrat în calculatoarele noastre si nu au cum intra. Ei au intrat pe o pagina de intranet a proiectului. Pagina de intranet a proiectului este o unealtă prin care noi postăm acolo documentele de raportare pentru proiectul cu Norvegia, astfel încât finanţatorul să aibă acces la ele şi să le poată verifica de la distanţă fără să trebuiască neapărat să le dăm pe hârtie. Nu este nicio informaţie acolo care să nu fie publică, este între toate părţile implicate în acest contract. Ceea ce dovedeşte că este o minciună şi că indivizii ăia nu au înţeles nimic din documentele acelea, s-or pricepe ei la hackereală, dar la citit nişte documente financiare habar nu au”, a spus Doiana Nicolae, coordonatorul Observatorului Atmosferic, ţinta atacului Anonymus.

„Nu există niciun computer de asemenea valoare acolo. Valoarea respectivă nu ştiu de unde au luat-o şi nu ştiu ce reprezintă, o fi vreun echipament de cercetare, dar noi pe acest proiect nu am cumpărat niciun astfel de echipament de cercetare de asemenea sumă. Nu ştiu de unde au scos concluziile respective şi la ce se referă, dar documentele pe care ei le-au postat acolo sunt documente oficiale  de raportare, la un proiect pe bani norvegieni. Nu există posibilitatea ca noi să cheltuim atât pe un computer pentru că noi suntem o instituţie de stat şi toate achiziţiile pe care noi le facem prin SEEAP, prin sistemul electronic de licitaţii publice, care e public şi orice sumă care depăşeşte limitele legale se supune tuturor părţilor de licitaţie. Dacă vorbim despre bani norvegieni care au fost verificaţi, raport cu raport, listă cu listă, document cu document de către norvegieni, nu cred că este normal ca lumea să publice aşa informaţia asta. Fiind vorba despre nişte documente puse pe internet, nu se pune problema să fie clasificate sau secrete. Ce au spart ei este de fapt o pagină de internet, pusă acolo în scopul de avea acces cei de la distanţa la aceste informaţii, noi nu eram nebuni să punem informaţii clasificate pe internet. N-am ce să justific, lucrurile sunt atât de clare”, a explicat Doina Nicolae.

Cele mai scumpe echipamente cumpărate pe bani norvegieni sunt nişte servere de stocare a bazei de date a observatorului, adică date măsurate, şi au costat 6.000 de euro, a mai adăugat reprezentantul Observatorului.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Lidl aduce în magazine, de luni, 24 februarie 2025, produsele care multora le aduc aminte de gustul copilăriei. Se vor da repede
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Înşelăciunea Kaufland face ravagii printre clienţi. Mesajul care ar trebui să îi pună pe gânduri pe cumpărători, ce date se cer
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Taloanele de pensii trec prin schimbări radicale. Câți români vor avea acces
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Orașele din România în care ninge în martie și în aprilie, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ucraina dezvoltă o alternativă la sistemul Starlink în contextul disputelor internaționale
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!