ANOSR: Abandonul universitar face în continuare ravagii în rândul studenţilor

Abandonul universitar face, în continuare, ravagii în rândul studenţilor, subfinanţarea învăţământului superior rămânând cea mai mare problemă a sistemului din educaţie, afirmă Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, cu ocazia începutului unui nou an universitar.
Filip Stan
02 oct. 2017, 08:47
ANOSR: Abandonul universitar face în continuare ravagii în rândul studenţilor

Potrivit unui comunicat de presă, alianţa face apel la soluţionarea unor „probleme cronice” ale învăţământului superior, care afectează atât calitatea vieţii de student, cât şi a studiilor pe care aceştia le fac.

„Subfinanţarea învăţământului superior rămâne probabil cea mai mare problemă a sistemului din educaţie, alocarea procentului de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Educaţie fiind în continuare o fata morgana. De-a lungul anilor, ANOSR a iniţiat demersuri şi a cerut în nenumărate rânduri acest lucru, fără însă ca acest deziderat să se concretizeze”, conform sursei citate.

Reprezentanţii studenţilor mai spun că o altă problemă cu care se confruntă sistemul de învăţământ superior este abandonul universitar.

„Cele mai recente date ne arată faptul mai mult de un sfert dintre studenţii admişi la programele de studiu de licenţă şi de master nu îşi finalizează studiile. Enorm, în contextul în care România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană prin prisma procentului de absolvenţi de învăţământ superior în rândul populaţiei. Centrele de consiliere şi orientare în carieră, cele care ar putea contribui decisiv la această problemă sunt subfinanţate şi au un deficit de personal. În medie, un consilier asigură astfel de programe pentru 3448,88 studenţi. La toate acestea, se alătură şi implicarea studenţilor în procesul de asigurare şi evaluare a calităţii în învăţământul superior este, care este în continuare deficitară, opinia acestora fiind marginală în procesul de actualizare a planurilor de învăţământ, respectiv în cel de evaluare a prestaţiei cadrelor didactice, proces ce rămâne eminamente netransparent”, conform sursie menţionate.

Totuşi, unul dintre cele mai apăsătoare aspecte negative, menţionează ANOSR, este dat de problema calităţii scăzute a majorităţii unităţilor de cazare şi, implicit, numărul de cereri acceptate foarte scăzut, posibilitatea de acoperire a cererilor fiind doar pentru 23,19% (107.682 locuri) din cei 464.149 de studenţi.

„În vederea îmbunătăţirii condiţiilor din cămine, dar şi a măririi numărului de locuri, ANOSR a lansat săptămâna trecută campania „Casă, nu doar cămin”, prin care se solicită dublarea subvenţiei cămine-cantine. Prin prezentarea situaţiei actuale, campania are menirea de a sensibiliza opinia publică şi de a determina decidenţii să acţioneze în vederea ameliorării semnificative a condiţiilor din unităţile de cazare studenţeşti”, menţionează alianţa.

Sursa precizată mai arată că au început demersuri pentru construcţia a şase din cele 30 de cămine studenţeşti, promise de Ministerul Educaţiei Naţionale.

„Acestea se realizează totuşi în contextul în care un cămin studenţesc se construieşte în medie în şapte ani şi 201 de zile”, conform ANOSR.

Citeşte şi Începe noul an universitar: Peste 700 de poliţişti, mobilizaţi luni, în zona centrelor universitare din toată ţara

 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Obiectivul turistic din România care l-a revoltat pe un vlogger australian: “Cea mai mare capcană turistică din istorie”
Capital.ro
Călin Georgescu a rămas blocat. Victor Ponta, anunțul care împarte țara în două: România trebuie să scape!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
România, zguduită de un nou cutremur! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Cine va câștiga alegerile prezidențiale. Toate scenariile indică același rezultat 
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat. Dezvăluirea pune capăt candidaturii: 100%, a lucrat pentru ei
StirileBZI
S-au dat sute de lei pentru români! Banii au intrat direct pe card luni 20 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Trump redenumește Golful Mexic și Muntele Denali prin ordin executiv
MediaFlux
Se dau zile libere în plus pentru milioane de români. Urmează o nouă minivacanță de la Guvern
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?