ANOSR: Al optulea an consecutiv în care Educaţia nu primeşte 6% din PIB. Este în continuare subfinanţată cronic

2019 va fi al optulea an consecutiv în care nu va fi aplicat articolul 8 din Legea Educaţiei Naţionale, care prevede alocarea a minimum 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru acest domeniu, "Educaţia fiind în continuare subfinanţată cronic", afirmă reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Iulian Tudor
12 feb. 2019, 09:25
ANOSR: Al optulea an consecutiv în care Educaţia nu primeşte 6% din PIB. Este în continuare subfinanţată cronic

„Legea bugetului de stat pentru anul 2019 stabileşte o alocare pentru Educaţie de 3,02% din PIB, fapt ce dovedeşte că Educaţia nu reprezintă nici în acest an o prioritate naţională, raportându-ne la bugetul alocat acestui sector”, precizează ANOSR într-un comunicat.

ANOSR mai arată că, potrivit bugetului pe 2019, va avea loc o creştere cu 8,01% a subvenţiei pentru cămine şi cantine, de la 167.963.000 lei la 181.410.000 lei, „o sumă infimă comparativ cu nevoile reale, în contextul în care serviciile de cazare şi masă pentru studenţi reprezintă mecanisme de suport fundamentale oferite de instituţiile de învăţământ superior din România”.

Potrivit sursei citate, PSD şi-a asumat într-un răspuns formulat la propunerile ANOSR, publicat în 8 decembrie 2016, faptul că „subvenţia pentru cămine şi cantine se va dubla până la sfârşitul anului 2017”, iar ALDE şi-a asumat, într-un document similar, semnat în data de 7 decembrie 2016, „creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine aferente anului 2017 cu 27% faţă de anul 2016”.

„În consecinţă, cele două partide care exercită actul de guvernare au alocat fonduri insuficiente, în comparaţie cu promisiunile realizate în campania electorală, respectiv foarte departe de nevoile reale ale reţelei de cămine şi cantine”, se menţionează în comunicat.

ANOSR atrage atenţia că la capitolul investiţii de capital se constată o situaţie extrem de gravă, existând aceeaşi alocare bugetară ca în anul precedent – 67.000.000 lei, în contextul în care în anul 2018 a fost o scădere alarmantă de aproximativ 70%.

Având în vedere că infrastructura a suferit degradări progresive şi sunt afectate locurile destinate procesului de predare-învăţare şi alte spaţii destinate serviciilor studenţeşti, actuala alocare bugetară nu reflectă deloc investiţiile necesare în acest sens, constată reprezentanţii ANOSR.

„De asemenea, sectorul de tineret este grav afectat, la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului, bugetul alocat pentru acţiuni de tineret este de un leu pe tânăr pe an. Cea mai semnificativă scădere, cu 62,50%, o regăsim în capitolul bugetar Învăţământ pentru programul dezvoltarea şi diversificarea ofertei de servicii şi programe pentru tineri, în special studenţi – de la 8.000.000, la 3.000.000 lei. Acest capitol cuprinde şi bugetul pentru tabere, inclusiv taberele studenţeşti, program care are un rol important atât în motivarea studenţilor de a avea rezultate academice remarcabile pe parcursul unui an universitar, cât şi în a reduce, parţial, inechităţile de natură socio-economică existente”, precizează ANOSR.

Preşedintele ANOSR, Petrişor-Laurenţiu Ţucă, afirmă că „majorarea cu 47% a bugetului Educaţiei nu aduce nicio îmbunătăţire în viaţa studenţilor, există o serie de creşteri insignifiante pe anumite capitole bugetare, care nu pot îmbunătăţi calitatea vieţii studenţeşti”.

Ţucă mai spune că în continuare vor fi cămine suprapopulate, depăşite din punct de vedere al dotărilor, cu deficienţe în respectarea normelor de igienă. „Nu a fost implementat niciun mecanism de finanţare care să demonstreze faptul că dimensiunea socială a educaţiei a primit importanţa necesară din partea conducătorilor ţării”, susţine el.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De luni, 7 aprilie 2025, Lidl bagă la ofertă o mulțime de produse aflate la mare căutare. Au reduceri semnificative, se vor da repede
Capital.ro
ANAF sau banca îți blochează o parte din pensie pe card. Românii nu-i mai pot scoate de la bancomat
Playtech.ro
Cine poate rămâne fără cardul bancar. Greşelile care duc la reţinerea/blocarea acestuia
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
„Acolo o omoară pe sora mea”. Ce spune acum băiatul care, în urmă cu 17 ani, își condamna mama la închisoare pe viață cu mărturia lui
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Biserica pe care comuniștii n-au putut s-o demoleze. Locul unde miracolele se întâmplă zi de zi
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
O româncă din Italia a fost găsită moartă în propria casă. Aceasta și-ar fi pus capăt zilelor: „Grea alegere ai făcut... Ne-ai sfâșiat sufletul!”
Cancan.ro
Și-au 'descătușat' decolteurile XXXXXL în public! S-au aplecat și… Bianca Drăgușanu, Delia și Cristina ICH au comis-o grav
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Românii care vor suferi din cauza ei: O presiune foarte puternică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Din păcate este vorba de Gabriela Cristea. Vești groaznice
MediaFlux
Primul sondaj din campanie. Cine îl bate pe Simion
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cu ce pensie ieşi după 40 de ani de muncă? Factorii care stau la baza calculelor