„Legea bugetului de stat pentru anul 2019 stabileşte o alocare pentru Educaţie de 3,02% din PIB, fapt ce dovedeşte că Educaţia nu reprezintă nici în acest an o prioritate naţională, raportându-ne la bugetul alocat acestui sector”, precizează ANOSR într-un comunicat.
ANOSR mai arată că, potrivit bugetului pe 2019, va avea loc o creştere cu 8,01% a subvenţiei pentru cămine şi cantine, de la 167.963.000 lei la 181.410.000 lei, „o sumă infimă comparativ cu nevoile reale, în contextul în care serviciile de cazare şi masă pentru studenţi reprezintă mecanisme de suport fundamentale oferite de instituţiile de învăţământ superior din România”.
Potrivit sursei citate, PSD şi-a asumat într-un răspuns formulat la propunerile ANOSR, publicat în 8 decembrie 2016, faptul că „subvenţia pentru cămine şi cantine se va dubla până la sfârşitul anului 2017”, iar ALDE şi-a asumat, într-un document similar, semnat în data de 7 decembrie 2016, „creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine aferente anului 2017 cu 27% faţă de anul 2016”.
„În consecinţă, cele două partide care exercită actul de guvernare au alocat fonduri insuficiente, în comparaţie cu promisiunile realizate în campania electorală, respectiv foarte departe de nevoile reale ale reţelei de cămine şi cantine”, se menţionează în comunicat.
ANOSR atrage atenţia că la capitolul investiţii de capital se constată o situaţie extrem de gravă, existând aceeaşi alocare bugetară ca în anul precedent – 67.000.000 lei, în contextul în care în anul 2018 a fost o scădere alarmantă de aproximativ 70%.
Având în vedere că infrastructura a suferit degradări progresive şi sunt afectate locurile destinate procesului de predare-învăţare şi alte spaţii destinate serviciilor studenţeşti, actuala alocare bugetară nu reflectă deloc investiţiile necesare în acest sens, constată reprezentanţii ANOSR.
„De asemenea, sectorul de tineret este grav afectat, la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului, bugetul alocat pentru acţiuni de tineret este de un leu pe tânăr pe an. Cea mai semnificativă scădere, cu 62,50%, o regăsim în capitolul bugetar Învăţământ pentru programul dezvoltarea şi diversificarea ofertei de servicii şi programe pentru tineri, în special studenţi – de la 8.000.000, la 3.000.000 lei. Acest capitol cuprinde şi bugetul pentru tabere, inclusiv taberele studenţeşti, program care are un rol important atât în motivarea studenţilor de a avea rezultate academice remarcabile pe parcursul unui an universitar, cât şi în a reduce, parţial, inechităţile de natură socio-economică existente”, precizează ANOSR.
Preşedintele ANOSR, Petrişor-Laurenţiu Ţucă, afirmă că „majorarea cu 47% a bugetului Educaţiei nu aduce nicio îmbunătăţire în viaţa studenţilor, există o serie de creşteri insignifiante pe anumite capitole bugetare, care nu pot îmbunătăţi calitatea vieţii studenţeşti”.
Ţucă mai spune că în continuare vor fi cămine suprapopulate, depăşite din punct de vedere al dotărilor, cu deficienţe în respectarea normelor de igienă. „Nu a fost implementat niciun mecanism de finanţare care să demonstreze faptul că dimensiunea socială a educaţiei a primit importanţa necesară din partea conducătorilor ţării”, susţine el.