ANOSR: Proiectul MEN privind Societăţile Antreprenoriale Studenţeşti, extrem de vag

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că proiectul Ministerului Educației Naționale privind organizarea și funcționarea de Societăți Antreprenoriale Studențești în sistemul de învățământ superior din România este unul "extrem de vag" și "nu conține suficiente detalii despre scopul acestor structuri" sau despre modul în care vor fi implementate.
Iulian Tudor
13 feb. 2017, 09:07
ANOSR: Proiectul MEN privind Societăţile Antreprenoriale Studenţeşti, extrem de vag

Din punctul de vedere al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, acest proiect este, însă, unul extrem de vag, doar preluând anumite formulări din planul de guvernare, nici măcar adaptându-le la rigorile unui act normativ, și nu conține suficiente detalii despre scopul acestor structuri sau cum acestea vor fi implementate în mod eficient, eliminând, totodată, organizațiile studențești din rândul potențialelor entități care ar putea contribui la dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul studenților. În plus, modul și sursele de finanțare ale acestor societăți nu sunt detaliate, majoritatea prevederilor fiind practic preluate din planul de guvernare, fără a fi explicat sau precizat modul în care ele vor fi aplicate„, afirmă reprezentanții ANOSR, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Reprezentanții ANOSR spun că au transmis Ministerului Educației Naționale un document cu o serie de considerente ale federației despre mediul antreprenorial studențesc, dar și o serie de observații privind acest proiect.

Pentru a eficientiza structurile ce funcționează într-o universitate, în așa fel încât să nu existe organisme cu o misiune asemănătoare și cu același grup țintă, considerăm că aceste Societăți Antreprenoriale Studențești (SAS) propuse de Ministerul Educației ar trebui să funcționeze în cadrul Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră, beneficiind de sprijinul, interfața și liniile de finanțare disponibile acestora, dat fiind faptul că cea mai mare parte a misiunii acestor societăți se suprapune cu cea a centrelor de consiliere și orientare în carieră care există în fiecare universitate„, se arată în comunicat.

De asemenea, ANOSR susține că și organizațiile studențești care au activități similare acestor societăți ar putea fi „asimilate SAS, fără a fi nevoie de înființarea unor noi structuri care să dubleze aceleași obiective”.

Potrivit proiectului de ordin publicat pe site-ul Ministerului Educației, instituțiile de învățământ superior acreditate de stat sau particulare din România ar putea avea societăți antreprenoriale studențești.

Ordinul de ministru supus dezbaterii publice reglementează modul de organizare și funcționare a Societăților Antreprenoriale Studențești (SAS), constituite ca structuri fără personalitate juridică la nivelul instituțiilor de învățământ superior acreditate, de stat sau particulare, din România.

În accepțiunea proiectului inițiat de minister, activitatea Societăților Antreprenoriale Studențești se adresează studenților instituției de învățământ superior în care funcționează, indiferent de programul de studiu pe care aceștia îl frecventează sau de forma de învățământ, inclusiv studenților veniți la studii prin programe de mobilități sau absolvenților proprii în primii 3 ani de la absolvire.

Proiectul prevede că o Societate Antreprenorială Studențească are următoarele atribuții principale: elaborarea de materiale destinate informării și orientării studenților în realizarea proiectelor, raportat la faptul că posibilitatea sistemului educațional universitar de a produce într-un termen mediu competențele solicitate de mediul socio — economic este în continuă schimbare; organizarea de activități de mentorat pentru studenții care vor să înființeze un start-up; încurajarea colaborării mentor — student în vederea consolidării și dezvoltării unor elemente ale competențelor practice profesionale necesare viitorilor absolvenți la nivelul învățământului educațional superior.

De asemenea, finanțarea SAS se face prin bugetul consolidat al universității, iar în scopul asigurării/dezvoltării activității acestora instituția de învățământ superior poate atrage fonduri nerambursabile și alte resurse extrabugetare.

Citeşte şi Se dau BANI MAI MULŢI pentru elevi. Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Infernul Elenei Lasconi. A umblat pe la mulți doctori
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI