Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au analizat mai multe sortimente de cozonaci, descoperind produse care conțin până la 21 de aditivi diferiți, inclusiv în aluat, umplutură și glazură. Aceștia au menționat că acest lucru ridică semne mari de întrebare legate de originea naturală, dar și de calitate.
”În perioada sărbatorilor pascale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pune la dispoziţie următoarea evaluare comparativă a informaţiilor oferite consumatorilor pentru produsele tip cozonac, comercializate în marile lanţuri de retail din România. Au fost analizate peste 20 de sortimente de cozonaci, produse de unităţi proprii sau furnizori din sectorul privat pentru reţele precum Carrefour, Auchan, Mega Image, Penny”, au transmis, joi, reprezentanţii ANPC.
Citește și: La loc comanda, ordinul lui Piedone care schimba radical comerţul din supermarketuri a fost retras de ANPC
Comisarii au subliniat faptul că au identificat produse care conțin până la 21 de aditivi diferiți, inclusiv în aluat, umplutură și glauzră, asta ridicând semne de întrebare privind originea, dar și calitatea produselor, care sunt prezentate drept ”tradiţionale” sau ”de casă”.
”Aducem în atenţie faptul că numeroase produse utilizează premixuri fără a menţiona proporţia reală de ingredient activ (ex: nucă), ceea ce poate induce în eroare consumatorul cu privire la conţinutul real al umpluturii. În unele cazuri, umpluturile nu sunt menţionate în denumirea produsului, iar procentul efectiv de nucă este net inferior percepţiei create”, au mai transmis reprezentanții.
Mai mult, aceștia atenționează ca în cazul în care ingrediente precum nucă, rahat, stafide, cacao sau mac se regăsesc în denumirea produsului, atunci ponderea și cantitatea acestora trebuie să se regăsească în produsul finit. În același timp, indicarea cantităţii/ponderii în lista de ingrediente se menţionează şi în cazul în care ingredientele următoare: nucă, rahat, stafide, cacao, mac se regăsesc pe ambalaj evidenţiate prin desene sau grafică.
Reprezentanții au făcut referire și la etichetarea anumitor substanțe sau produse ce provoacă alergii sau intoleranțe.
”În orice cicumstanţă consumatorului trebuie să i se furnizeze informaţii într-un mod complet şi precis pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză . Menţionarea alergenilor în lista ingredientelor nu este suficientă atâta timp cât nu sunt puşi în evidenţă printr-un set de caracteristici grafice care îi diferenţiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond”, au mai transmis aceștia.
Citește și: ANPC a închis 5 unități de panificație din Iași. Neregulile găsite de inspectori