ANPC, anunț important pentru români. TAROM va despăgubi pasagerii pentru zborurile anulate de luni. Ce sume cuprind compensațiile

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au transmis faptul că TAROM va despăgubi pasagerii pentru zborurile anulate de luni, iar compensaţiile sunt cuprinse între 250 şi 600 de euro.
Filip Stan
09 iul. 2024, 14:53
ANPC, anunț important pentru români. TAROM va despăgubi pasagerii pentru zborurile anulate de luni. Ce sume cuprind compensațiile

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au anunţat că TAROM va despăgubi pasagerii pentru zborurile anulate de luni, iar compensaţiile sunt cuprinse între 250 şi 600 de euro.

Citește și ANPC a pierdut definitiv primul proces cu băncile pe recalcularea ratelor la credite

„În contextul incidentelor legale de anularea unui număr important de zboruri operate de compania TAROM, pe data de 8.07.2024, conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a invitat, la sediul său, pe 9.07.2024, reprezentanţii acestei companii, pentru a discuta modalităţile concrete prin care pasagerii afectaţi de aceste anulări vor fi despăgubiţi. Din discuţie a reieşit că, în urma evenimentelor de pe 8.07.2024, TAROM va despăgubi toţi pasagerii care au achiziţionat bilete direct de la companie şi care depun cerere de rambursare a compensaţiilor, conform legii”, au anunţat reprezentanţii ANPC.

Aceștia au menţionat că potrivit Regulamentului european 261/2004, compensaţiile la care consumatorii au dreptul, în urma anulării zborurilor sunt: 250 de euro pentru toate zborurile de 1 500 kilometri sau mai puţin; 400 de euro pentru toate zborurile intracomunitare de peste 1 500 kilometri şi pentru toate zborurile cuprinse între 1 500 şi 3 500 kilometri; 600 de euro pentru toate zborurile care nu intră sub incidenţa cazurilor de mai sus.

„Pentru stabilirea distanţei se ia în considerare ultima destinaţie unde pasagerul urmează să sosească după ora prevăzută datorită refuzului la îmbarcare sau anulării zborului”, a precizat sursa citată.

Pentru soluţionarea situaţiei create, ANPC vine cu mai multe recomandări pentru consumatori. Astfel, pasagerii trebuie să păstreze şi să pună la dispoziţie bonurile/facturile prin care au achiziţionat cazare, transport, obiecte de minimă necesitate, în perioada în care zborul a fost anulat şi până la rerutare.

Păgubiții pot primi compensații între 300 și 750 de euro

De asemenea, pentru a primi compensaţii, în urma anulării curselor din data de 8.07.2024, consumatorii care au achiziţionat bilete direct de la TAROM, trebuie să se adreseze companiei printr-un e-mail, în care să prezinte biletul de avion care să demonstreze că era pasager al cursei anulate, dispoziţie bonurile/facturile prin care au achiziţionat cazare, transport, obiecte de minimă necesitate, în perioada în care zborul a fost anulat, până la rerutare, precum şi numărul contului în care să i se poată plăti compensaţia financiară.

De altfel, pasagerii care au achiziţionat bilete prin intermediul altor companii, trebuie să se adreseze acestora, prin e-mail, iar în cazul în care nu li se oferă o soluţionare, pot depune o reclamaţie pe site-ul ANPC, www.anpc.ro, pentru companiile din România sau pe site-ul Centrului European al Consumatorilor, pe site-ul www.eccromania.ro, penru firmele care au sediul în Uniunea Europeană, ale căror servicii sunt gratuite pentru consumatori.

ANPC aminteşte că în cazul reclamaţiilor depuse la companii private cu privire la cererea de compensaţii, aceste servicii sunt contra cost.

„Vă reamintim că, în urma discuţiilor purtate cu compania TAROM, în luna mai 2024, reprezentanţii acesteia au informat ANPC asupra măsurilor pe care le-au luat pentru a preîntâmpina problemele care pot apărea în sezonul estival 2024, şi anume: în cazul anulării unui zbor, al întârzierii acestuia cu mai mult de 3 ore la sosire, precum şi în situaţia de overbooking, pasagerii au posibilitatea de a primi compensaţia financiară sub formă de voucher electronic care poate fi utilizat pentru achiziţionarea de bilete TAROM, în termen de un an de la data emiterii. Valoarea acestora este de 350 de euro pentru o compensaţie de 250 de euro, de 500 de euro pentru compensaţie de 400 de euro şi de 750 de euro pentru compensaţie de 600 euro”, au mai transmis comisarii ANPC.

Pe lângă cele precizate anterior, aceștia au adăugat că pasagerii sunt informaţi de drepturile acestora pe site-ul companiei TAROM la secţiunea „Drepturile pasagerilor” sau pe adresa lor de e-mail şi că nu există un număr de telefon valabil, de tip call-center, pus la dispoziţia pasagerilor.

Te-ar putea interesa și ANPC, anunț pentru românii care merg pe litoral în următoarea perioadă. Alimentul pe care trebuie să îl eviți neapărat. ”Nu trebuie consumat”

TAROM anunţă marţi dimineaţă că a ajuns la un acord cu reprezentanţii personalului navigant pentru derularea operaţiunilor în regim normal, după ce luni, zeci de curse au fost anulate din cauza ”indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului”.

Spynews
Nuntă după nuntă pentru Adrian Minune! După Adriana Simionescu, încă o cununie religioasă are loc în familia lăutarului iubit de toată lumea
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
De ce e bine să încălzești cana înainte să pui cafeaua în ea. Trucul pe care oricine trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Spynews
Bianca Drăgușanu, întâlnire de taină cu Gabi Bădălău! Au fost tare apropiați / Video
Evz.ro
Breaking News. Anunțul premierului Marcel Ciolacu despre creșterea taxelor în 2025
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă în București și în celelalte orașe
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Capital.ro
Mașini interzise peste tot în România. Decizia a intrat deja în vigoare azi, la ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
Clotilde Armand cere anularea alegerilor din Sectorul 1, acuzând fraude electorale
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?